A gregorián ének ünnepe Vácott

VII. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál - 2017. július 6-9.
Programfüzet

Bővebben...

Ünnepeljünk együtt!

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA meghirdeti a KÓTA - Magyar Kórusok Napját! Csatlakozz te is kórusoddal!

Szervezz kórusoddal december 16-án, Kodály születésének napján kórushangversenyt, akár magatok, akár másokkal együtt!

A hangversenyen minimálisan egy Kodály-mű hangozzék el, de ez a kórusműveken kívül lehet hangszeres mű vagy zongorakíséretes népdalfeldolgozás is.

Amennyiben lehetőségetek van rá, énekeljetek a közönséggel együtt is közösen egy népdalt, vagy akár karácsonyi éneket. „Legyen a zene mindenkié!”!

Regisztrálj az „Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen az eseményre, feltüntetve a tervezett programot!

Ezután kapsz egy visszaigazoló e-mailt arról, hogy a KÓTA elfogadta-e a jelentkezésed.

Hirdesd koncertedet úgy, hogy ez a hangverseny a KÓTA –Magyar Kórusok Napja (MKN) 2017 rendezvénysorozat része! Tüntesd fel az esemény logóját plakátodon, melyet a visszaigazoláskor kapsz!

Bővebben...

Pályázat iskolai kórusok támogatására

Pályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztere a 2017. május 1. és 2018. július 1. közötti időszakra iskolai keretek közt alapítandó vagy már működő kórusok 2017/2018-as tanévben megvalósuló szakmai-művészeti programjainak támogatására.
A következő célokra lehet pályázni:
– új iskolai kórusok alapítására;
– már működő, szakmailag elismert iskolai kórusok támogatására.
A támogatásra szánt keretösszeg 100 millió forint.
Pályázati határidő: 2017. június 30.

Pályázati kiírás és további információ

 

Karvezetői kurzus

Harmadik alkalommal szervez karvezetői kurzust Kocsis-Holper Zoltán és kórusa, a Kórus Spontánusz. A soproni vegyes kar 2017. június 22–25. között otthonába várja azokat a karnagyokat, akik meglévő tudásukat bővítenék, vagy új módszereket próbálnának ki kórusaik hatékonyabb vezetése érdekében.

A kurzuson szó esik az amatőr kórusok hangképzésének fejlesztési lehetőségeiről, a kórussal való hatékony kommunikációról, a konfliktushelyzetek megoldásáról, a karnagy szerepéről.

A kurzust Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz alapító karnagya, a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese, a KÓTA Művészeti Bizottságának tagja vezeti. A Kórus Spontánusz a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny harmadik helyezettje kamarakórus kategóriában, az 5. (grazi) és a 8. (rigai) Kórusolimpia aranyminősítéses díjazottja vegyes kamarakórus kategóriában.

Jelentkezés és részletes tájékoztatás a kurzusról az alábbi weboldalon:  http://spontanusz.hu/news/iii-avizo-karvezetoi-kurzus-sopronban 

Jelentkezni aktív és passzív (megfigyelő, kóruséneklési lehetőséggel) résztvevőnek egyaránt lehet.  

Bővebben...

Antonín Dvorak: Stabat Mater

Plakát

Kitüntetések nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából

Szeretettel gratulálunk a Kitüntetetteknek! További munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Kossuth-díj: KAMP SALAMON
Liszt-díj: SZABÓ SOMA
Kiváló Művész: KOVÁCS LÁSZLÓ
Érdemes Művész: DR. BUBNÓ TAMÁS
Magyar Arany Érdemkereszt Dr. NEMES LÁSZLÓ NORBERT
Magyar Édemrend Lovagkereszt: JOBBÁGY VALÉR

És gratulálunk Keresztes Ilonának a Táncsics -díjhoz, Bán Teodórának a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjéhez, Lukácsházy Győzőnek a Bánffy-díjhoz

Bővebben...

Tisztújítás a KÓTÁ-ban

2017.március 11-én a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei együttesek Szövetsége- a KÓTA tisztújító közgyűlést tartott. Döntés született a különféle szakterületeket irányító bizottsági vezetők személyéről. A közgyűlés szavazatai alapján a KÓTA elnöki tisztjét az elmúlt négy év után ismét Dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy tölti majd be, a két társelnök Birinyi József és Somos Csaba. A Tanácsadó Testület elnöke Somogyváry Ákos lett, a Művészeti Bizottságot Gerenday Ágnes vezeti .
Az Elnökség, a Szakbizottságvezetők és a Tanácsadó Testület megválasztott tagjainak névsora ide kattintva olvasható.
A Közgyűlés Berkesi Sándort, Erdei Pétert, Sapszon Ferencet és Tardy Lászlót tiszteletbeli elnökké választotta.
Felügyelő bizottság tagjai: Walthier Tamás (elnök), Mocskonyiné Tallér Edit és Gyimesi Helga (bizottsági tagok)

 

Kodály Zoltán Emlékkoncert a Zeneakadémián

Kettős évfordulóra emlékeznek a Nemzeti Filharmonikusok és a Zeneakadémia a március 5-i hangversenyen. 

Kodály Zoltán előtt tisztelegnek halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója alkalmából. Halálának előestéjén Hans Koessler, az elfeledett mester Szimfonikus változatok műve is felcsendül, ezt követi három klasszikussá vált Kodály-mű, a Magyar Rondó, a Háry Jánosból részletek, valamint a Marosszéki táncok, felmutatva a szerző életművének sokszínűségét. Kodály egyik legnagyobb ívű oratóriumában, a Budavári Te Deumban kiváló énekes szólisták szerepelnek, Kolonits Klára, Schöck Atala, Brickner Szabolcs és Haja Zsolt, valamint a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) is közreműködik. A karmester Madaras Gergely, aki az utóbbi évek legsikeresebb fiatal magyar dirigense és európai viszonylatban is nemzedékének egyik kiválóságaként tartanak számon.

Bővebben...

Kodály Emlékhangverseny Keszthelyen

„Serkenj fel kegyes nép, mosolyog az hajnal...”

KÓRUSHANGVERSENY KODÁLY ZOLTÁN születésének 135.,halálának 50. évfordulója tiszteletére 2017. március 5-én vasárnap 18 órakor
KESZTHELYEN a HELIKON KASTÉLYMÚZEUM TÜKÖRTERMÉBEN
KODÁLY ZOLTÁN MŰVEIT ELŐADJÁK:
a Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola gyermekkara, vezényel: HOLCZERNÉ SZABÓ ÁGNES
Keszthelyi Helikon Kórus, vezényel: KENDEH GUSZTÁVNÉ
Közreműködnek:
Bánhidai Tamás – cselló
Dr. Pusztainé Puskás Zsuzsanna – zongora

A belépés díjtalan!

 

XXVIII. Szent László- napi kórustalálkozó - Felhívás a Kárpát-medence magyar kórusaihoz

Az eseményre 2017. június 24., szombaton kerül sor Tordaszentlászlón. Az írásos jelentkezést 2017. május 24-ig várjuk a következő címre:
Szőke Zoltán programvezető, RO 407505 Savadisla-Tordaszentlászló, Szőlő utca 144 hsz.
Jud. Cluj-Kolozs megye, telefon: +40264/374/120, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A külhoniakat és akik egy vagy több napot szeretnének itt tölteni, a faluturizmus keretében fizetővendégként tudjuk fogadni a következő e-mail címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , vagy +40264/374/001-s telefonon.

A jelentkezési lapon kérjük pontosan közölni a kórus teljes nevét, nemét, címét, létszámát, a kórusművek címét és szerzőjét, a karvezető nevét, s akik először vesznek részt a találkozón, jelentkezési lapjukhoz csatolják kórusuk összefoglaló, rövid történetét is archívumunk számára.

Bővebben...

Kodály Emlékhangverseny Szentesen

Művészetpedagógiai Konferencia és ELTE Workshop for Arts Educatio

Meghívást közvetítünk:

Kedves Kolléga!
Négy művészeti ág: a dráma, a tánc, a vizuális művészetek és a zene, valamint a gyermek és ifjúsági kultúra oktatóit és kutatóit, művészeket és tanárképző szakembereket egyaránt várjuk az ELTE művészetpedagógiai konferencia sorozata első rendezvényeire.
Célunk a művészetpedagógia területén születő innovációk és kutatási eredmények bemutatása, a művészeti ágak szakemberei közötti kapcsolatok erősítése és új kutatási, fejlesztési programok szerveződésének elősegítése.

I. Művészetpedagógiai Konferencia (MPK): 2017. június 22-23
I. ELTE Workshop on Arts Education (EWAE): 2017. június 23-24

Helyszín: az ELTE Természettudományi Kara, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A

Honlap: http://mpk.elte.hu/    Kapcsolat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36 1 372-2961

Kárpáti Andrea, a konferencia elnöke
Modrovics Ágnes és Simon Tünde, a konferencia titkárai

Gyász

Bővebben...

Kodály koncert Sopronban

Kodály Társaság soproni képviselője és az Andor Ilona Baráti Társaság szeretettel várja az érdeklődőket

2017. március 4-én, a soproni Szent György templomba.

Bővebben...

Bach Mindenkinek – felhívás

A Bach Mindenkinek program keretében 2017. március 18-án, 16:30-17:30 között nagyszabású Bach-korál éneklésre kerül sor Budapest belvárosában, a Bazilika előtti Szent István téren, amelyre kórusok jelentkezését várják a szervezők!

 

Bővebben...

Búcsúzunk

  Fotó: Birinyi József

Életének 88. évében, 2017 január 23-án elhunyt Mohayné Katanics Mária Liszt-díjas, Bartók-Pásztory-díjas karnagy, zenetanár, a Magyar Köztársaság Kiskeresztje kitüntetettje, a magyar kórusélet emblematikus alakja, szervezetünk tiszteletbeli elnöke.
Utolsó útjára 2017. február 9-én kísérjük a Farkasréti temető központi ravatalozójából (Makovecz terem). Utána 17 órakor szentmise lesz a Belvárosi Nagyboldogasszony templomban (Budapest, V.ker. Március 15. tér).

Igy szól a szomorú hivatalos hír, amely nem képes kifejezni a magyar zenei élet, a kórusélet hatalmas veszteségét, azt a tényt, hogy a legendás nagy karvezető és tanár generáció talán egyik legkülönlegesebb egyénisége ment el. Aki valaha énekelt a keze alatt, aki valaha megtapasztalta senkihez nem hasonlítható szuggesztív erejét, finom érzékenységét, amely hihetetlen erővel tudott párosulni, soha nem felejti el.
„Legnagyobb énekkari művészünk ő; ha mérhető bárkihez egyáltalán, olyan óriásokhoz, amilyen a hagyományteremtő Bárdos-Vásáhelyi nemzedék volt" – írta róla Breuer János.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális