I. Országos Karvezetői Szakmai Nap - Székesfehérvár, 2018. 02. 10.

A KÓTA Felnőtténekkari Szakbizottsága 2018. február 10-én, Székesfehérváron rendezi az I. Országos Karvezetői Szakmai Nap című rendezvényét, melyre szeretettel várják az érdeklődőket. 
Témakörök:
repertoárbővítés (három és négy szólamú vegyes- és egynemű kórusművek) 
kórushangképzés, intonáció
karvezetési továbbképzés, gyakorlat

Meghívott vendégek: Németh Zsuzsanna, Berkesi Sándor és Horváth Gábor

Jelentkezési lap ide kattintva letölthető. Jelentkezési határidő: 2017. december 15.

Rendezvény alatt kottabörze a megjelent kiadók anyagaiból.

Bővebb információ: aEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.e-mail címen, vagy telefonon: +36 20 9 527 521

Plakát

Bővebben...

Budapesti Vándor Műhely - Záróhangverseny

A Budapesti Vándor Műhely záróhangversenyét 2017. november 12-én, vasárnap 16.00 órakor rendezik a Fasori Evangélikus Gimnázium díszteremében .(Budapest VII., Városligeti fasor 17–21.). A hangversenyen a kurzuson résztvevők és a Budapesti Vándor Kórusban éneklő fiatal karvezetők vezényelnek:Bangó Viktória, Herboly Bendegúz, Juhász János, Kiss Liliána, Müller Christiane, Sass Boldizsár, Sidamonidze Natia, Vásárhelyi Dalma.
Elhangzanak Tallis, Mendelssohn, Brahms, Bruckner, Kodály és Kocsár Miklós művei.
Plakát
A belépés ingyenes

Vajda János: Istenes ének (ősbemutató)

Hangverseny a Reformáció 500. évfordulója alkalmából PLAKÁT 

Kecskeméti Énekes Kör
Szólót énekel: Hamza Máté, Pataki Bence
Orgonán közreműködik: Révész László

Vezényel: Erdei Péter, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas Érdemes Művész

Igét hirdet: Varga Nándor 

    

Ünnepi hangverseny Orbán György 70. születésnapja alkalmából

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA 2017. november 19-én, vasárnap, 19:30 órai kezdettel ünnepi hangversenyt rendez a Zeneakadémián Orbán György Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző 70. születésnapja alkalmából.
A koncerten neves együttesek és szólisták lépnek fel:
a Musica Nostra Kórus, karnagy: Mindszenty Zsuzsánna; a Vass Lajos Kamarakórus,karnagy: Darázsdi Zita és Somos Csaba, a Budapesti Monteverdi Kórus, karnagy: Kollár Éva; az Erdődy Kamarazenekar, művészeti vezető: Szefcsik Zsolt; Meláth Andrea; Kolonits Klára; Megyesi Schwartz Lúcia

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!
A koncertre a belépés díjtalan!
Ingyenes jegyek kaphatók:
- a Zeneakadémia jegypénztárában,
- a KÓTA titkárságán (E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: +36-1-225-3713, +36-30-943-0933) 
- a koncert napján, a helyszínen, előadás előtt fél órával (este hét órától) a jegypénztár melletti KÓTA pultnál 

Meghívó

ORBÁN GYÖRGY 70. születésnapját ünnepeljük, és biztosan állítjuk, hogy nem csak Magyarországon, de Európa szerte és a föld számtalan országában így tesznek. Művei a zenei műfajok széles skáláját töltik be, mégis talán a kórusok számára írt alkotásaival vívta ki sok ezer énekes és hallgató szeretetét. Orbán György Erdély ország szülötte, és bizonyára ez is meghatározza, hogy egyéni hangvétele minden művében fölismerhető, jellemző dallamai énekelhetők, ritmusai pezsgők és változatosak. Értékes irodalmi alkotásokra írt zenéi együtt lélegeznek a szöveggel, a sokszor könnyed, de leginkább drámai, sőt gyakran tragikus tartalommal. Ezen az estén Orbán György művészetének egy jellemző keresztmetszetét hallhatjuk. A koncerten felhangzó Stabat mater oratórium keletkezéséről így vall a szerző: 

„Ez idáig hatízben folyamodtam Jacopone da Todi szépséges himnuszához…. Ritkán fordul elő, hogy a szerző konkrétan meg tudja nevezni az inspiráció forrását: … a szépséges szöveg vonzásán túl, évek óta egy remekmű varázsa az, amelyik keresi a zenei reflexiót bennem…. Mária arcán valami megfoghatatlan szelídség. Nem mosoly, de béke. Valami, - nem a kín, az anyai fájdalom, - valami, ami a halál másik oldalán keresendő.”
A „Stabat mater in d” oratóriumot a 2001. évi bemutató szereplői szólaltatják meg.

Gyászhír

Életének 80. évében elhunyt Devich János Liszt Ferenc-díjas csellóművész, érdemes művész, professor emeritus.

Bővebben...

A zene éjszakája - csak klasszikusan

Felhívás kamaraegyüttesek és kamarakórusok számára.

Jelentkezési lap

Bővebben...

Népdaléneklési Verseny Szatmárnémetiben

2017. november 11 -12-én, Szatmárnémetiben a Dinu Lipatti Filharmóniában rendezik meg a XXV. Hajnal Akar Lenni (HAL) Kárpát-medencei Népdaléneklési versenyt, a világon bárhol élő, nem hivatásos népdalénekesek számára. A rendezvény célja a magyar népdal népszerűsítése, eddig ismeretlen tehetséges énekesek felfedezése.

Felhívás

Jelentkezési lap

Protestáns napi hangverseny Szekszárdon

A Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes tisztelettel és szeretettel meghívja Önt, családját,barátait, ismerőseit 2017. október 15 – én (vasárnap) 17 órakor kezdődő „Protestáns napi”hangversenyre a szekszárdi evangélikus templomba.

Bővebben...

Budapesti Vándor—Révész Fesztivál és Nemzetközi Kórusverseny

2018. május 10-13. között ismét megrendezik az V. Budapesti Vándor-Révész Fesztivált és III. Nemzetközi Kórusversenyt. Részvételi lehetőség világi és egyházi koncerteken, szabadtéren és koncertteremben! 

Jelentkezési határidő: 2018. február 28.
Bőveb
b információ:http://fesztival.vandorkorus.hu/

Továbbképzés népdalkör vezetők és szólisták számára

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA,
2017.október 28-29-én, két napos szakmai továbbképzést tart népdalkör vezetők, népzenei együttes vezetők, énekes és hangszeres szólisták számára. A teljes programnak az Pálóczi Horváth István Szakképző Iskola és Kollégium  (2377 Örkény, Fő út 5-7.) ad helyet.

Felhívás

Program

Jelentkezési lap 

Nemzetiségi Szakbizottság feladatterve

Az éves tervezett programunk a következőképpen alakul a váratlanul közbejött változtatás fenntartásával.
2017. november 11. Nemzetiségi dalkörök minősítő hangversenye - Tatabánya-Felsőgalla (német, szlovák, lengyel, horvát dalkörök részére).
2018. március 10. Éneklő Ifjúság minősítő hangverseny nemzetiségi iskolák énekkarai (főleg a Minisztérium által kiírt pályázók részére) Szekszárdon.
2018. április 18. (szerda 14 óra) Éneklő Ifjúság minősítő hangverseny nemzetiségi iskolák énekkarai (főleg a  Minisztérium által kiírt pályázók részére) Tatabányán, a Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI Aulájában.
2018. április 21-én és május hónapban: Éneklő Ifjúság hangversenyek Komárom-Esztergom megyében Tatabányán, Tatán, Dorogon.
2018. április 21. Szováta - 10. Tavaszi Kórusfesztivál és KÓTA-minősítő hangverseny.
2018. június 09. Tatabánya   -  A KÓTA - Országos Nemzetiségi Énekkari Fesztiválja.
2017. október 15. Daloskönyv kiadvány elkészítéséhez kórusonként 4 felajánlott (német, szlovák, román, horvát, szerb, szlovén, bolgár, lengyel, görög) dal kottájának és szövegének beküldési határideje. 
Figyelemmel kísérjük a KÓTA Szakbizottságainak munkatervét, s ajánljuk azt a nemzetiségi kórusaink figyelmébe. Javasoljuk Kodály-évforduló alkalmából szervezett programokhoz való kapcsolódást.A programjaink kiírását, a jelentkezési lapokat rövidesen megjelentetjük a KÓTA honlapján, valamint küldjük az érdeklődők részére!

World Youth Choir

Vastaps kisérte az Ifjúsági Világkórus turnéját.

Sajtóközlemény

Az IFCM alelnökének választották Móczár Gábort

Örömmel adunk hírt, hogy a világ regionális/földrészi szervezeteit és interkontinentális projektjeit összefogó kóruszenei szövetsége, az International Federation for Choral Music (IFCM) a három évenként megszervezett Kóruszenei Világszimpóziumon, Barcelonában 2017. július 26-án megtartott tisztújító közgyűlésén alelnökének választotta Móczár Gábort, a KÓTA elnökségi tagját.

Az új elnökség és ügyvezető elnökség összetétele Európa szempontjából rendkívül kedvező, nemcsak a szavazati arányok, hanem a hálózatokban és együttműködésekben gondolkodó, komoly háttérszervezettel rendelkező szövetségeket képviselő elnökségi tagok okán.

A választásokról közreadott, angol nyelvű sajtóanyag itt olvasható: http://ifcm.net/ifcm-elections-2017-press-release/

Gratulálunk!

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése Dr. Szabó Szabolcs karnagynak a "PRO CIVITATE" kitüntető címet adományozta a város református közösségéért, közművelődési és kulturális értékek megőrzéséért tett fáradhatatlan munkájának elismeréseként.

A kitüntetéséhez szívből gratulálunk!

Nemzetközi kóruskalendárium

Kórusversenyek, fesztiválok, zeneszerzői versenyek, rendezvények karnagyoknak, kórusénekeseknek és menedzsereknek, Europa Cantat programok.

A lista ide kattintva érhető el.

Énekelni jó! tanfolyamok - Csoportos és egyéni énekhangképzési ismeretek ének-zenetanárok, tanítók, óvópedagógusok, zenepedagógusok számára - 2017. második félévében

Csoportos és egyéni énekhangképzési ismeretek Bruckner Adrienne: Énekelni jó(l)!  című könyve alapján.

A továbbképzés célja:
- A csoportos énekhangképzés korszerű módszereinek elterjesztése, középpontban az énekhangok kezelésének, fejlesztésének felelősségteljes szemléletével.
- A tanárok egyéni hangképzésének fejlesztése, hangi karbantartás, munkaképesség gondozás.

A jelentkezés feltétele: felsőfokú zenei végzettség

Javasolt munkakörök: zenepedagógus, ének-zenét tanító tanár, tanító, óvodapedagógus

Bővebben...

Ünnepeljünk együtt!

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA meghirdeti a KÓTA - Magyar Kórusok Napját! Csatlakozz te is kórusoddal!

Szervezz kórusoddal a december 16-i hétvégén (15-17), Kodály születésének napja alkalmából kórushangversenyt, akár magatok, akár másokkal együtt!

A hangversenyen minimálisan egy Kodály-mű hangozzék el, de ez a kórusműveken kívül lehet hangszeres mű vagy zongorakíséretes népdalfeldolgozás is.

Amennyiben lehetőségetek van rá, énekeljetek a közönséggel együtt is közösen egy népdalt, vagy akár karácsonyi éneket. „Legyen a zene mindenkié!”!

Regisztrálj az „Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen az eseményre, feltüntetve a tervezett programot!

Ezután kapsz egy visszaigazoló e-mailt arról, hogy a KÓTA elfogadta-e a jelentkezésed.

Hirdesd koncertedet úgy, hogy ez a hangverseny a KÓTA –Magyar Kórusok Napja (MKN) 2017 rendezvénysorozat része! Tüntesd fel az esemény logóját plakátodon, melyet a visszaigazoláskor kapsz!

A programot is tartalmazó regisztráció beérkezésének meghosszabbított határideje 2017. október 25.

Bővebben...

Pályázat iskolai kórusok támogatására

Pályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztere a 2017. május 1. és 2018. július 1. közötti időszakra iskolai keretek közt alapítandó vagy már működő kórusok 2017/2018-as tanévben megvalósuló szakmai-művészeti programjainak támogatására.
A következő célokra lehet pályázni:
– új iskolai kórusok alapítására;
– már működő, szakmailag elismert iskolai kórusok támogatására.
A támogatásra szánt keretösszeg 100 millió forint.
Pályázati határidő: 2017. június 30.

Pályázati kiírás és további információ

 

Antonín Dvorak: Stabat Mater

Plakát

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális