Nemzetközi Kórusverseny – arany minősítéssel a Vox Mirabilis Kamarakórus a III. helyezett

Május második hétvégéjén rendezték meg a V. Budapesti Vándor – Révész Fesztivált és III. Nemzetközi Kórusversenyt. Az európai hírű, több évre visszatekintő kórusverseny magas színvonalát jelzi, hogy a kötelező mű egy kortárs magyar zeneszerző darabja volt. A fehérvári kamarakórus alapos felkészülés után egy igazán színvonalas, több korszakot is átívelő programmal indult a versenyen. 

Bővebben...

Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny - karvezetés mesterkurzus

Debrecen Megyei Jogú Város 2018. július 5. és július 8. között huszonnyolcadik alkalommal rendezi meg a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt és Folklórfesztivált.

http://www.bbcc.hu/kezdolap

Nemzetközi karvezetés mesterkurzus indul a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyhez kapcsolódóan.
Időpont: 2018. július 4-13.
Tanárok: Mikael Wedar (Svédország) és Szabó Sipos Máté
Közreműködő kórus: Kodály Kórus Debrecen

Bővebben itt: http://www.bbcc.hu/mesterkurzus-2018 

Díszhangverseny a 90 éves Párkai István tanár úr tiszteletére

 

Az idén 90 esztendős Párkai István, professor emeritus, Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze tiszteletére Díszhangversenyt rendeznek 2018. május 27-én, 19:30 órakor a Zeneakadémia Nagytermében.
A koncertre ingyenes regisztrációs jegyeket lehet igényelni a Zeneakadémia jegypénztárában.

Meghívó

Felhívás zeneszerzői pályázatra

A Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatot ír ki új kórusmű megalkotására a 2018. évi rendezvénysorozat alkalmából. 
A pályázat benyújtásának határideje: 2018. május 31. 
Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó a „Muzsikál az erdő” Mátrai Művészeti Napok keretén belül 2018. július 2-án Mátraverebély-Szentkúton lesz, a díjnyertes mű/művek ősbemutatójára is ekkor kerül sor.

Felhívás

Jogi nyilatkozat

Akkreditált pedagógus-továbbképzési program

A Psalmus Humanus Művészetpedagógia Egyesület "Tehetséggondozás Kodály szellemében" címmel 30 órás akkreditált tanár-továbbképzést tart ének-zene tanárok, tanítók, óvodapedagógusok részére.
A képzés ideje. 2018. szeptember 21-23. Helyszín: ELTE BTK Zenei Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. .4/F. (Feltétel: felső fokú iskolai végzettség.)
Bővebb információ az Egyesület honlapján www.psalmusarts.hu olvasható.
Jelentkezési lap ide kattintva letölthető.

Sajtóközlemény - EC Songbook

AZ ELSŐ UNIÓS ÉNEKESKÖNYVBEN A MAGYAROKAT BEMUTATÓ HAT DAL

Május 4-től június 2-ig, minden magyart felkérünk arra, hogy nevezze meg azt a hat dalt, amelyek az Európai Unió első énekeskönyvében őket képviselik. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) és a magyar zeneiskolák tanulói és tanárai hat kategóriában 53 magyar dalt neveztek. A magyarok a 13. nemzet az EU-ban, akik szavaznak. Eddig 72 dal került az uniós énekeskönyvbe, ezeket tizenkét tagállamból több mint 22 000 ember közreműködésével választották ki. Az uniós énekeskönyv egy dán, Brüsszelhez nem kapcsolódó nem kormányzati szervezet demokratikus úttörő projektje.

Bővebben...

XLII. Bárdos Lajos Zenei Hetek

Minden kedves érdeklődő figyelmébe ajánljuk a XLII. Bárdos Lajos Zenei Hetek kórusfesztivál eseményeit.

A részletes program ide kattintva megtekinthető.

Az eseménysorozat budapesti nyitó napja 2018. április 22. vasárnap
A Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás) templomban a 10 órai szentmise keretében Bárdos Lajos: Missa Tertia c. művét éneklik a fesztivál vendégkórusai.
11:30-tól koszorúzás Bárdos Lajos síremlékénél
17:00 órakor kezdődik a Budapesti Nyitóhangverseny a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban (Budapest, XI.ker. Villányi út 27.)
A koncerten közreműködnek:
Bárdos Lajos Kamarakórus, vezényel: Kempelen Tünde
Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Zoltán Női Kara, vezényel: B. Horváth Andrea
Harmónia Kórus - Vác, vezényel: Prugli Andrea
Gesualdo Kamarakórus, vezényel: Stimecz András
Amadeus Kórus, vezényel: Réger Mónika
Zselizi Franz Schubert Vegyeskar, vezényel: Horváth Géza
Prelude Vegyeskar, vezényel: Kabdebó Sándor

Bővebben...

Kitüntetések március 15-e alkalmából

BERKESI SÁNDOR Liszt Ferenc-díjas karnagy, a KÓTA tiszteletbeli elnöke, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott zenei igazgatója, a Debreceni Református Kollégium Kántusának vezetője, a magyar protestáns énekkultúra megőrzését és továbbadását elhivatottan szolgáló értékteremtő művészi és tanári pályája, valamint a határon túli magyarság körében végzett kiemelkedő zenepedagógusi munkája elismeréseként Kossuth-díjban részesült

ECKHARDT MÁRIA Erkel Ferenc- és Szabolcsi Bence-díjas zenetörténész, karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont nyugalmazott alapító igazgatója és volt tudományos igazgatója részére a magyar és nemzetközi Liszt-kutatás kiemelkedő egyéniségeként elért jelentős eredményei, valamint a zeneszerző életművének bemutatását, illetve népszerűsítését szolgáló kimagasló színvonalú intézményvezetői munkája elismeréseként Széchenyi-díj kitüntetésben részesült.

ZÁBORSZKY KÁLMÁN Liszt Ferenc-díjas karmester, gordonkaművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült.

PAD ZOLTÁN, a Magyar Rádió Énekkara vezető karnagya, kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült.

ZELINKA TAMÁS, a Parlando című zenepedagógiai folyóirat felelős szerkesztője kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Szereretettel gratulálunk a díjazottaknak!

Fiatal Karvezetők Versenye Lantos Rezső emlékére a Zeneakadémián

A 2018. évi karvezető verseny eredményei

2018. március 25-én került megrendezésre idén 15. alkalommal a Lantos Rezső emlékére meghirdetett karvezető verseny. A megmérettetésen minden esztendőben pártatlan zsűri előtt mérik össze tudásukat a zenei felsőoktatás karvezető-képzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a két éven belül diplomát szerzett kóruskarnagyok.

Bővebben...

KÓTA - Magyar Kórusok Napja 2017

Magyar Kórusok Napja 2017

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA felhívást tett közzé a „KÓTA - Magyar Kórusok Napja” közös ünneplésére.
Az első ízben meghirdetett nagyszabású rendezvénysorozathoz 80 kórus csatlakozott. A nagy sikerrel lezajlott program megküldött legjobb hangfelvételei alábbi linkeken érhetők el.
A Magyar Katolikus Rádióban 
elhangzott összeállítás a http://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/1/453509 linken hallgatható meg.
A műsort Vicze Zoltán László szerkesztette.

Bővebben...

Kórusverseny, fesztivál Pozsonyban

Felhívjuk a figyelmet a következőkre: Kórusverseny, fesztivál Pozsonyban  a Bratislava Music Agency szervezésében.  Bővebb információ:
http://www.choral-music.sk/en/Festivaly/view/id:103

Sárándi Férfi Dalárda lemezbemutató koncertje

Kitüntetés a Magyar Kultúra Napja alkalmából

A magyar kultúra napja alkalmából átadott állami kitüntetések sorában idén két kórus is a díjazottak között szerepel.
Csokonai Vitéz Mihály-díjat 2013-óta adják át a nem hivatásos, hosszabb ideje kimagasló művészeti munkát végző amatőr együtteseknek.
2018-ban az elismerés közösségi kategóriájában az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa Egyesületet és a sárospataki Művelődés Háza Kamarakórusa tevékenységét ismerték el.
Szeretettel gratulálunk a kórusoknak a rangos elismeréshez!

KÓTA-díj

A KÓTA-díj megalapítását 2004-ben határozta el a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. A díjat - melyet a nem hivatásos kórus-, zenekari- és népzenei élet legkiválóbb képviselői nyerhetnek el minden esztendőben - tizenegy kategóriában szavazza meg az Elnökség a Művészeti Bizottság, a Tanácsadó Testület és a szakbizottságok felterjesztései alapján.

A 2017-es KÓTA-díjak átadására a Szövetség Magyar Kultúra Napi hangversenyén, 2018. január 21-én került sor a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Dísztermében.

A rendezvényről készült fotók Thaler Tamás munkái

Bővebben...

Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusverseny - FELHÍVÁS

„LEGYEN A ZENE MINDENKIÉ!"


A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA 2018. november 15-18-ig ismét megrendezi a magyar kórusok országos minősítő rendszerének legmagasabb szintű versenyét, a Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusversenyt.

Várjuk azok jelentkezését, akik együtteseikkel fontosnak tartják az európai és nemzeti kultúránk, és az igényes kóruséneklési tradíciók továbbörökítését! Kérjük a karnagyokat, hogy a műsorválasztás során Kodály Zoltán ritkábban elhangzó műveinek előadásával adjanak tiszteletet a verseny névadójának!

Jelentkezési határidő  2018. szeptember 20.

Jelentkezési lap (letölthető - itt) 

Bővebben...

A Bärenreiter Zeneműkiadó Mårten Jansson kórusversenye

Jelentkezési határidő: 2018. október 31.
Információ: 
https://www.baerenreiter.com/en/focus/maarten-jansson/choral-competition/  

Énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba

18 és 26 év közötti kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye lesz a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében.  A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után egy öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.  A kórus tevékenysége projektjellegű, egyszeri alkalom 2018. július 15-e és 28-a között, így más kórustagsággal jól összeegyeztethető.  A szervezők éppen ezért számítanak működő kórusok tagjaira és remélik, hogy a karnagyok ösztönzik énekeseiket a tapasztalatszerző és élményt jelentő részvételre, így a kórus összetétele tükrözheti a magyar kórusélet gazdagságát és minőségét.

Bővebben...

Népzenei Minősítő naptár 2018

19. KÓTA Aranypáva Népzenei Minősítés

 


Orosháza, 2018. április 21.
Térségi és országos népzenei minősítés
Helyszín: Petőfi Művelődési Központ,
5900 Orosháza, Kossuth L. u. 3.
Szervező: Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.
                 5900 Orosháza, Kossuth u. 3.
Kapcsolattartó: Takácsné Manczúr Gabriella
                         +36 30 619 0293
                          Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kunhegyes, 2017. május 19.
XXII.Jászkun Citerás Találkozó
Térségi és országos népzenei minősítés
Helyszín: Ilosvai Varga István Művelődési Ház
                5340 Kunhegyes, Szabadság tér 7
Szervező: Szentpéteriné Lévai Mária, igazgató
                 06 59/ 530-030
                 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális