Interaktív kórusfesztivállal ünnepeli megalakulásának 160. évfordulóját Magyarország legidősebb, folyamatosan működő kórusa, a kőszegi Concordia-Barátság énekkar. A fesztivál keretében nem csak a vegyeskar és nyolc vendége fakad majd dalra, hanem igyekszenek hallgatóságukat is bevonni az együtt éneklés élményébe. Ezen túl a meghívott kórusok mellett Bárdos Lajos: Kőszegi ének című (1966) összkari művét a várost és a dalt kedvelő régi énekesek, kórustagok, lelkes támogatók együtt éneklik május 25-én kb. 19:00-kor Kőszeg Fő terén. A rendkívüli kórusban kb.400 torokból zeng majd négy szólamban:

„…. Hol Jurisich vítt hősi csatákat
Bősz Szulimánnak vad hadain
Drága magyar vér folyt le a bástyán
A kőszegi várnak kőfalain.

A 2019. május 25-én 10 órakor kezdődő fesztiválprogram első eleme egy tudományos ismeretterjesztő előadás (Tamás Katalin: Humor a zenében – Zenei humor), amire hangsúlyozottan várják a nem zenészeket is, hiszen nem szakmai előadásról van szó. A 14 órakor a Jurisich várban kezdődő koncertfolyam és az egyedülálló záró szám is mindazok érdeklődésére számot tarthat, akik szeretik a zenét, kellemes, pihentető időtöltést keresnek a szombati napra, esetleg csupán részesei szeretnének lenni egy ilyen egyedülállónak ígérkező zenei élménynek.

Május 10-ig hosszabbították meg a jelentkezési határidőt a szervezők az idei Gyulai Diákfesztiválra.
2019. május 24-26. között a 28. EDÜ - Gyulai Diákfesztiválon várják a középiskolás fiatalokat, akik szeretnék megmérettetni magukat neves zsűri előtt a 15 kategória egyikében!
A három nap alatt szabadidős programok, koncertek biztosítják az igazi fesztivál hangulatot!
Kategóriák:
IRODALOM
ZENE
TÁNC
LÁTVÁNY
Versmondás
Szólóének
Néptánc
Képző- és iparművészet
Prózamondás
Énekkar - kamarakórus
Tánc és mozgás
Fotó
Irodalmi színpad
Népdal - hangszeres népzene
Film
Önálló irodalmi alkotás
Szólóhangszer - kamaraegyüttes
Slam poetry
Könnyűzenei együttes

További részletek a Bővebben gombra kattintva olvashatók.
Idén van a 30. évfordulója az "Egyezmény a gyermek jogairól" című nemzetközi dokumentum kiadásának. Ennek megünneplésére az osztrák kancellária Család- és Gyermekjogi Osztálya a bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetemmel és az UNICEF Ausztriával együttműködve nemzetközi zeneszerző versenyt hirdet Sounds of Children's Rights, azaz "Gyermekjogok hangja" címen.

A pályázati felhívás két korcsoportban 10-18 éves fiatal zeneszerzők és zenészek számára szól, akik készen állnak arra, hogy zenei formában foglalkozzanak a gyermekek jogainak témájával.

A nevezés határideje 2019. július 15., a részletes információk angol, német és francia nyelven is elérhetőek az alábbi linkre kattintva: https://www.kinderrechte.gv.at/sounds-of-childrens-rights/


A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődő kollégát a Bach to the Future konferenciára 2019. május 30-án, csütörtökön.
A vendégek és témák ritka lehetőséget adnak arra, hogy képet kapjunk a klasszikus zene jelenének és jövőjének legizgalmasabb lehetőségeiről, kihívásairól.
A rendezvény angol és magyar nyelvű lesz, szinkrontolmácsokkal. A Magyar Zenei Tanács tagjai kedvezményes áron vehetnek részt a konferencián!

A részletes program ide kattintva olvasható: https://bit.ly/2PrLikT
A jelentkezési lap pedig az alábbi linken érhető el: https://bit.ly/2GukDj6  
Az alábbi linkem is található információ az eseményről: https://www.facebook.com/events/2349607328637114/

A Nemzeti Összetartozás Napjára, 2019. június 4-ére a Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző Szarka Tamás közös éneklésre hívja a kórusokat déli 12-re a Kossuth térre Budapestre. A résztvevő énekkarok Szarka Tamás Kézfogás című dalát valamint a Himnuszt éneklik majd, az eseményt a közmédia (Duna, Duna World, M1, M2, M5, Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartó Rádió) élőben közvetíti.

Aki részt szeretne venni kórusával a közös éneklésen, részvételi szándékát jelezze 2019. május 3-ig az alábbi elérhetőségen:
Csikmák Mónika manager, Szarka Tamás Produkció (e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., mobil: +421 905 610 022, +36 70 620 4134)

Helyszín: Budapest, Kossuth tér
Időpont: 2019. június 4.
10.00 – 11.00 kórusok érkezése
11.00 – 11.30 közös próba
12.00 közös éneklés

 A résztvevő kórustagok és kísérőik számára ebédet biztosítunk, valamint délután 5-kor a Budapest Arénában megtekinthetik az István, a király rockoperát.

A Zeneakadémia és a KÓTA együttműködésével 2019. április 7-én került megrendezésre idén 14. alkalommal a Lantos Rezső emlékére meghirdetett karvezető verseny. A megmérettetésen minden esztendőben pártatlan zsűri előtt mérik össze tudásukat a zenei felsőoktatás karvezető-képzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a két éven belül diplomát szerzett kóruskarnagyok.

A verseny végeredménye:

 • (a Lantos Rezső Alapítvány díja): Sárosi Dávid (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA II. évf.),
 • (a Zeneakadémia Alapítvány ösztöndíja): Szarka Tamás (LFZE Kóruskarnagy MA é
 • (a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány díja): Márkus István (LFZE Zeneelmélet-Kóruskarnagy művész tanári szak, IV. é
 • A Magyar Kodály Társaság különdíja: Zsíros Levente (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA Ié
 • A Kontrapunkt Kiadó különdíja: Mészáros Mátyás (LFZE Kóruskarnagy MA I. é
 • A Capella Silentium Kamarakórus különdíja: Zsíros Levente (LFZE Zenekar- és Kórusvezető BA I é
 • A Kardos Pál Alapítvány különdíja: Kaczor László (LFZE Énekzenetanár-Kóruskarnagy művész tanári szak, V. é
 • Közönségdíj (A Budapesti Lantos Kórus ösztöndíja): Márkus István (LFZE Zeneelmélet-Kóruskarnagy művász tanári szak, IV. é

A zsűri tagjai voltak:

 • Erdei Péter professzor, Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, érdemes művész – a zsűri elnöke,
 • Gerenday Ágnes a Budapesti Lantos Kórus karnagya, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke,
 • Jos Vranken egyházzenész, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett karnagy (Hollandia),
 • Gráf Zsuzsanna Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, érdemes művész

Az elődöntőben közreműködött a Magnificat Leánykar (karnagy: Szebellédi Valéria, a döntőben az Új Liszt Ferenc Kamarakórus (karnagy: Nemes László Norbert).

A verseny repertoárja (kötelező és lapról vezénylési feladatok):

ELŐDÖNTŐ:

 1. Lapról vezénylés:
 • Bárdos Lajos: Ave Maria

II. Kötelező művek:

 • Tóth Armand: Rorate caeli,
 • Orbán György: O gloriosa,
 • Tóth Péter: Ubi caritas

NTŐ:

 1. Régizenei mű:
 • Thomas Weelkes: Hosanna to the Son of David

II.    Lapról vezénylés:

 • Josef Rheinberger: Sanctus (Cantus Messae)

III.    Kötelező művek:

 • Kocsár Miklós: Hálog hasadj meg,
 • Kocsár Miklós: Nunc dimittis,
 • Kocsár Miklós: Májusi kétségbeesés.

A verseny támogatói voltak: a Zeneakadémia Alapítvány, a Lantos Rezső Alapítvány, a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány, a Magyar Kodály Társaság, a Kontrapunkt Kiadó, a Kardos Pál Alapítvány, a Budapesti Lantos Kórus, a Capella Silentium Kamarakórus, valamint Ordasi Péter Liszt-díjas karnagy.


2019. április 14-18. között zajlottak a 17. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny eseményei, a versengés és a különböző barátság-koncertek.

A mezőnyben jól szerepeltek a hazai énekkarok is. A verseny nagydíját (a kategóriagyőzelem és egy karnagyi különdíj mellett) a Kovács Gábor vezette Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara nyerte el, Sapszon Borbála Laudate Gyermekkara pedig kategóriagyőzelme mellett különdíjat is kapott a zsűritől.

A részletes eredmények ide kattintva tekinthetők meg.

Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek a szép teljesítményhez!

Erdélyi Ágnes tanulságos cikkét közöljük. Az eredeti megjelent a Magyar Kodály Társaság Hírei XL. évfolyam 2019/1. számában.

A teljes cikk a Bővebben gombra kattintva olvasható el.

 

Ahol valóság a mindennapos éneklés!

Kedves Olvasó, elnézést kérek a szójátékért, de most „osztani fogom az Észt…!”. Többször évődtek ezzel a szófordulattal az itthoniak, amikor hazaértem egy-egy észtországi értekezletről az elmúlt három évben. Most, hogy vége egy szép munkaidőszaknak, valóban úgy érzem, meg kell osztanom, szét kell osztanom azt a rengeteg tapasztalatot, amit zenetanárként, karnagyként Észtországban szereztem. Mert van mire odafigyelni, és van mit tanulni tőlük!

14. alkalommal rendezték meg Prágában március 21-24. között a Young Bohemia Kórusfesztivált, amelyen 16 ország 24 együttese vett részt. Egyetlen magyar kórusként a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara képviselte hazánkat, elsöprő sikerrel.

A nemzetközi zsűriben helyet foglaló Hellmuth Drewes, Michele Josia, Milan Kolena, Miriam Nemcová, Jan Steyer és Haig Utidijan döntése alapján a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara arany minősítést érdemelt kategóriájában. A leánykarok között a magyar együttes mellett szlovén, amerikai, német és svéd kórus versengett. A Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykarának versenyprogramjában Marenzio, Weelkes, Kocsár, Martinu, Kodály és Tóth Péter művei szerepeltek.

Tehetséggondozás Kodály szellemében - Integrált művészeti nevelés a 21. században

30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési program

Időpont: 2019. szeptember 20-22-ig, péntek, szombat vasárnap.(3x 10 óra).

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Zenei Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt.4/F.

Jelentkezés határideje: 2019. május 20.

Kérjük a Jelentkezési lapot 2019. május 20-ig elküldeni a következő e-mail címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., és postai úton is a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület, 1145 Budapest, Amerikai út 41. címre.

Részvételi díj: a fent jelzett időpontban meghirdetett képzés ingyenes, amit a Magyar Művészeti Akadémia támogatása tesz lehetővé felsőfokú végzettségű pedagógusok számára.

Regisztrációs díj: 5 000 Ft, ami a képzés helyszínén fizetendő.

A képzésről bővebben: www.psalmusarts.hu

A jelentkezési lap ide kattintva tölthető le.

A Szabó Soma vezette Cantemus Fiúkórus elsöprő sikert aratott az észtországi Tallinban 2019. április 11-től 14-ig megrendezésre került XVI. Nemzetközi Kórusfesztiválon. A kórusseregszemlén tizenkét ország énekesei képviselték hazájukat. A nyíregyházi fiúk kategóriájukban megszerezték az 1. díjat! A zsűri 90,8 ponttal értékelte a produkciójukat. Mögöttük 77 ponttal két 3. díjat adtak ki. A fiúk színvonalát jól mutatja, hogy második díj nem talált gazdára.

A Kardos Pál Alapítvány a szegedi Bartók Béla Nőikarral együttműködve meghirdeti a

TIZENHARMADIK (13.) NEMZETKÖZI KÓRUSVEZETŐI SZEMINÁRIUMÁT és MESTERKURZUSÁT (1992–2019), 

amelyet 2019. július 24-30. között rendeznek meg.

 

Művészeti vezető: Rozgonyi Éva Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy

Karvezetés tanár: Ordasi Péter DLA, Liszt-díjas karnagy

Gyakorló kórusként közreműködnek a szegedi Bartók Béla Nőikar tagjai (karnagy: Valkai Dávid) és a szeminárium hallgatói.

 

A szeminárium keretében azon jelentkezők, akik a megjelölt művekből beszámolnak a szeminárium első napján, mesterkurzuson vehetnek részt. A magyar és angol nyelvű mesterkurzus célja egyházzenei alkotások, kiemelt jelentőséggel az új magyar egyházzenei kórusművek megismerése, elemzése és előadói feldolgozása.

 

További információ és jelentkezési lap a Bővebben gombra kattintva érhető el.

Szeretettel várnak a szervezők minden érdeklődőt a XLIII. Bárdos Lajos Zenei Hetek programsorozat eseményeire 2019. április 7. és június 29. között.

A rendezvényekre belépődíj nincs, de szíves adományokat köszönettel elfogadnak.

A részletes program ide kattintva tekinthető meg. 

A Himnusz születésének 175. évfordulójára emlékeztek március 15-én a városháza dísztermében, Gyula város képviselő-testületének ünnepi ülése után. Az Erkel Ferenc Társaság 30. történelmi hangversenyén Rónaszékiné Keresztes Monika, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos üdvözölte a kezdeményezést. Ünnepi köszöntőjében kiemelte, Kölcsey és Erkel, a két Ferenc alkotása olyan mélyen él a magyar szívben, hogy még zenész füllel sem gondol rá az ember, mekkora kincset hordozunk. Személyes vallomást is tett, amikor megfogalmazta, hogy az 1823-ban írt költemény számára a világ legszebb himnusza, az összmagyarság imája.

A jubileumi koncertet Somogyváry Ákos, Erkel Ferenc leszármazottja, az Erkel-társaság elnöke vezette le, aki a Himnusz megszületésének korszakáról és ennek legfontosabb szereplőiről emlékezett meg előadásában. Ebben Perlaki Attila és az általa irányított Erkel Ferenc Vegyeskar, valamint Gál Csaba művésztanár zongorakísérete volt a segítségére.

Somogyváry Ákos felidézte: Kölcsey Ferenc 1823-ban Szatmárcsekén írta meg Himnusz című költeményét, amely 1829 decemberében jelent meg nyomtatásban az Auróra folyóiratban. Ezt követően a vers megzenésítésére kiírt pályázat történetét részletezte, amelynek szemléltetésére a jelenlévők meghallgathatták a máig megőrződött vagy rekonstruált pályaműveket.

A Gyulai Hírlap képes beszámolója itt olvasható teljes terjedelemben:
 

2019. március 23-án adták át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében az idei Magyar Örökség-díjakat.

A kitüntetettek közt van M.Katanics Mária zenepedagógiai munkássága és az általa alapított Szilágyi Erzsébet Nőikar énekművészete.

Eckhardt Mária zenetörténész, karnagy laudációja a Bővebben gombra kattintva olvasható el.

Március 31-ig lehet jelentkezni a nagy hagyományokkal rendelkező olomouci Festival of Songs idei rendezvénysorozatára.

Kórusokat é szenekarokat is várnak a szervezők, a részletes tudnivalók a weboldalon találhatóak angol nyelven: https://festamusicale.com/en/festivals/festival-of-songs-olomouc/

Kórusok és zenekarok is jelentkezhetnek a 2019 októberében rendezendő Montana Musica elnevezésű fesztiválra, melyet a Salzburghoz közeli Bad Hofgasteinben tartanak. 

További információ a weoldalon olvasható angol nyelven: https://www.montanamusica.com/english/montana-musica-festival/

2019 októberében rendezik a következő Cantate Barcelona fesztivált a katalán fővárosban. A szervezők szabadtéri és egyéb koncertekkel, valamint gazdag turisztikai programmal várják a jelentkező kórusokat.

Tióovábbi információ az eseményről a weboldalon keresztül kérhető: http://www.musiccontact.net/project/cantate-barcelona-international-choral-festival/

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar (TÓK) Ének-zenei Tanszéke meghirdette az V. Országos Népdaléneklési Versenyt a hazai, valamint külhoni tanító, óvodapedagógus, csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatók számára.
 
Időpont: 2019. április 4. (csütörtök) 11 óra.
Helyszín: ELTE TÓK (1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 40. II. e. 200.  t.)

A versenyre énekes szólisták jelentkezését várják, akik a magyarországi vagy külhoni képző intézményekben tanító, óvodapedagógus vagy csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos (BA), nappali vagy levelező tagozatos hallgatók.
Előzetes jelentkezést kérnek a részvételi szándékról március 19-ig, a végleges jelentkezési határidő március 28.

A további részletek a tanszék weboldalán olvashatók: http://old.tok.elte.hu/enek/Orsz_nepdaleneklesi_2019_felh.htm

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a KÓTA tagságához tartozó művészek is szerepelnek a díjazottak között.

Magyarország Érdemes Művésze kitüntetésben részesült Gráf Zsuzsanna, Liszt Ferenc-díjas karnagy,

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehetett át:
Kismartony Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kara Ének-zenei Tanszékének egyetemi docense, a Wéber István Női Kar kórusvezetője,Ki
Maczkó Mária népdalénekes, a turai Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár művészeti vezetője.

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

 • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális