Felhívások

Sajtóközlemény - EC Songbook

AZ ELSŐ UNIÓS ÉNEKESKÖNYVBEN A MAGYAROKAT BEMUTATÓ HAT DAL

Május 4-től június 2-ig, minden magyart felkérünk arra, hogy nevezze meg azt a hat dalt, amelyek az Európai Unió első énekeskönyvében őket képviselik. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) és a magyar zeneiskolák tanulói és tanárai hat kategóriában 53 magyar dalt neveztek. A magyarok a 13. nemzet az EU-ban, akik szavaznak. Eddig 72 dal került az uniós énekeskönyvbe, ezeket tizenkét tagállamból több mint 22 000 ember közreműködésével választották ki. Az uniós énekeskönyv egy dán, Brüsszelhez nem kapcsolódó nem kormányzati szervezet demokratikus úttörő projektje.

Május 4-től június 2-ig, minden dalkedvelő magyar eldöntheti, hogy melyik hat dal képviselje őket az első uniós énekeskönyvben. A magyarok a 13. nemzet, akiket felkértek a www.eu-songbook.org oldalon történő szavazásra. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) és a magyar zeneiskolák tanulói és tanárai hat kategóriában 53 magyar dalt neveztek.

A hat kategória, amelyeket Magyarországot is beleértve 14 tagállam 17 zeneiskolája választott ki, az alábbiak: „Szerelmes dalok”, „Természet és évszakok”, „Szabadság és béke”, „Népdalok”, „Hazafias dalok” és „Gyermekdalok”. Végül 162 – mindegyik tagállamból hat – dal kerül majd be az énekeskönyvbe, amely nemzeti és angol nyelvű tükörnyomtatásban készül.

Az énekeskönyv Magyarországért felelős szerkesztője, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), a kezdeményezésről:

"Dalaink különlegesek, tükrözik ezer éves történelmünket, megszólal bennük az összetartozás, a mély érzelmek, de a híres magyar életvidám temperamentum is. Kodály Zoltán énekes országa vagyunk, aki azt mondta: „Legyen a zene mindenkié!”. Ez a válogatás is sokak ízlése alapján készült, reményeink szerint örömére szolgál majd Európa valamennyi zeneszerető énekesének."

Lépés a gazdasági egységtől a kulturális egység felé

Az uniós énekeskönyv egy dán, Brüsszelhez politikai vagy pénzügyi kötelékekkel nem kapcsolódó nem kormányzati szervezet által kezdeményezett páratlan, demokratikus, úttörő projekt. Az a tény, hogy az uniós énekeskönyv a nemzeti érzületet az európai eszmével ötvözi, meglepő mértékben mozgósította a médiát, a zenei szervezeteket és az első tizenkét tagállam több mint 22 000 szavazóját egyaránt.

Az (1974-es születésű) alapító és elnök, Jeppe Marsling fejti ki a kezdeményezés mögött meghúzódó elgondolást:

„Mi, az EU 27 nemzete, mindannyian kínosan keveset tudunk egymásról: A nemzeti dalkincs megosztása egymás megismerésének közvetlen módjának tűnik. Ha uniós polgárként valóban tovább kívánunk lépni a gazdasági – szén, vas és halászati – egységről a társadalmi és kulturális egység felé, valamennyiünknek magunkénak kell éreznünk az Uniót, mivel az elsősorban a mienk, polgároké”.

A tervek szerint az uniós énekeskönyv első kiadása 2019. május 9-én, az Európa napon jelenik meg: 162 dal szerepel benne nemzeti és angol nyelven, tükörnyomtatásban. Az esetleges haszonból finanszírozunk majd egy második kiadást, mind a 24 uniós nyelven, hogy angoltudástól függetlenül mindenki elolvashassa és megérthesse az összes dalszöveget.

Nemsokára megtudjuk, hogy Magyarország melyik hat dallal kívánja magát képviseltetni.

Az Európai Unió énekeskönyve

TÉNYEK ÉS ELÉRHETŐSÉGEK:

KEZDEMÉNYEZŐK:

Az Európai Unió Énekeskönyvének Szervezetét 2015-16 januárjában három dán és egy olasz polgár alapította. Róluk bővebb információk a http://www.eu-songbook.org oldalon találhatóak.

DALOK HAT KATEGÓRIÁJA:

A hat dalkategória 14 tagállam 17 zeneiskolájának és zeneakadémiájának együttműködésével került kiválasztásra: 1) Szerelmes dalok, 2) Természet és évszakok, 3) Szabadság és béke, 4) Népdalok, 5) Hazafias dalok és 6) Gyermekdalok.

A BENEVEZETT DALOK

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) és a magyar zeneiskolák tanulói és tanárai hat kategóriában 53 magyar dalt neveztek. Az énekeskönyv Magyarországért felelős szerkesztője, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), állította össze a magyarok elé terjesztett dalok végleges listáját.

HOL SZAVAZHATNAK A MAGYAROK?

A magyar dalokról a szavazás az www.eu-songbook.org  : Május 4-től június 2-ig.

KIADÁS:

Az összes dal kiválasztása után begyűjtjük a kottákat és azokat a legkiemelkedőbb műfordítók fogják angolra lefordítani. Az első uniós énekeskönyvben 168 dal szerepel majd nemzeti és angol nyelven, tükörnyomtatásban. Megjelenését 2019. május 9-ére, az Európa napra időzítettük. Az esetleges haszon egy második, mind a 24 uniós nyelven készülő kiadás finanszírozását szolgálja, amelyben angoltudástól függetlenül minden uniós polgár elolvashatja és megértheti mind a 168 dalszöveget.

ELÉRHETŐSÉGE:

A magyar dalokkal kapcsolatos észrevételek az uniós énekeskönyv Magyarországért felelős szerkesztőjének küldhetőek:

Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA),

www.facebook.com/KOTA1970/

Az uniós énekeskönyvvel kapcsolatos észrevételek angol nyelven ide küldhetőek:

Jeppe Marsling, alapító és elnök:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

• Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális Felhívások Sajtóközlemény - EC Songbook