Felhívások

Dalárnap - a Magyar Állami Operaház felhívása

2019. május 4-én kerül sor az Erkel Színházban a következő Dalárnapra.

Jelentkezési határidő: 2019. február 25.

A részletek Csiki Gábor karigazgató úr levelében olvashatóak a Bővebben gombra kattintva.

Kedves Kórusénekes Barátaink!

A Magyar Állami Operaház évszázados kulturális hagyományokkal rendelkező intézmény, ugyanakkor évről évre igyekszik újabb hagyományokat meggyökereztetni a magyarországi színház- és zeneművészet talajában. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy 2015 óta a DALÁRNAP is a minden évben megvalósuló, visszatérő – és sok énekestársunk által bizakodva várt – események közé tartozik.

2019. május 4-én a magyarországi amatőr kórusok hangja újra betöltheti az Erkel Színház előadótermét az immár szokásunkká vált módon, délelőtt 10 órától egészen az esti, zártkörű előadásig. Különös örömünkre szolgál, hogy ebben az évben ismét egy teljes estés opera-előadás, Kodály Zoltán Háry János című daljátéka zárja az egész napos programot – annál is inkább, mert a legendás színpadi alkotás szimbolikus módon tükrözi a Dalárnap eredeti szellemiségét. Az 1926-ban bemutatott daljáték ugyanis egyfajta átfogó, univerzális művészetet testesít meg, amelyben a legkülönfélébb földrajzi területekről és etnikai forrásokból nyert elemek és igazi nemzeti összetartozást jelképező zenei formák, dallamok és harmóniák olvadnak össze művészi egésszé – és aratnak töretlen sikert csaknem száz éve.

Az idei Dalárnap estéjén műsorra tűzött daljáték különleges lehetőséget kínál számunkra: az évszázadok alatt a nép ajkán termett népdalkincset most egy opera-előadás közben énekelheti a nap folyamán saját műsorral fellépő kórusok összesített tagsága! Ráadásul nem csak a Magyar Állami Operaház Énekkarával összhangban teheti ezt, hiszen a daljátékban számos olyan, szólószereplő által énekelt dallam található, amely szintén együtténeklésre szólít fel:

I. kaland:             Bordal („Ó, mely sok hal terem az nagy Balatonban” – Marci bácsi)

III. kaland:          Ébresztő („Sej, besoroztak”; „Sej, Nagyabonyban” – Huszárok)

Verbunk („A jó lovas katonának” – Háry János, Huszárok)

IV. kaland:          Kiszámoló („Á, bé, cé, dé, rajtam kezdé” – gyermekkar)

Zárókar („Szegény derék magyar nép” – teljes kórus)

Kérjük a Dalárnapra jelentkező kórusokat, hogy egyéni műsoruk mellett a daljáték fenti szakaszaival is készüljenek a darabban kijelölt férfi-/nőikari elosztástól függetlenül tutti, vegyeskari módon is! A Háry-részletek kottáját a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött jelentkezést követően juttatjuk el a kórusokhoz.

A jelentkezési határidő 2019. február 25. 15:00 óra. A Dalárnap korlátozott időtartama miatt a jelentkezéseket beérkezési sorrendben fogadjuk el. A kórusok műsorának maximális időtartama 8 perc.

Az érdeklődők további információkat a fenti e-mail-címen kaphatnak az Operaház Énekkari Titkárságától.

Barátsággal üdvözli Önöket:

Csiki Gábor, karigazgató

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Aktuális Felhívások Dalárnap - a Magyar Állami Operaház felhívása