E-mailNyomtatásExport ICS

Jubileumi koncert és emlékalbum-bemutató

Esemény

Esemény:
Jubileumi koncert és emlékalbum-bemutató
Mikor:
P, 6. november 2015, 19:00 h
Az esemény csoportja:
Általános
Created by:
Kóta Titkárság

Leírás

A 20 éves fennállását ünneplő Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa 2015. november 6-án, pénteken, 19:00 órakor tartja
„Lélektől Lélekig” című jubileumi koncertjét, melyre minden érdeklődőt szeretettel vár.

A hangversenyen kerül sor „111 – Képek, emlékek, gondolatok –In Memoriam Andor Ilona” c. emlékalbum bemutatására

Műsoron:
Kodály, Bartók, Bárdos, Gárdonyi Z., Pertis, Tamás A.,Vavrinecz, Pitoni, C. Franck művei

Szólót énekel: Breinich Beáta

Orgonán Kísér: Németh Sándor

Vezényel:
B. Horváth Andrea

Helyszín: Nádor Terem (Vakok Állami Intézete, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.) 

                      

Belépő: 1000 Ft

 

Az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa - a Ranolder Intézet és a Leövey Klára Gimnázium fennállásának 120 éves évfordulója alkalmából - Andor Ilona (1904 - 1977) Liszt Ferenc-díjas, Edison díjas, érdemes és kiváló művész, posztumusz Magyar Örökség díjas karnagy, zenepedagógus , posztumusz Pécsvárad díszpolgára - a neves Kodály Kórus utódaként alakult meg 1995 őszén.

A kórus alapító tagjai és karnagya B. Horváth Andrea  Andor Ilona tanítványai voltak. Fennállásuk óta előadásaikkal, megjelent hangzó és nyomtatott kiadványaikkal névadóik, Andor Ilona és Kodály Zoltán szellemi örökségét ápolják itthon és külföldön egyaránt.

A Kodály kórus - a KÓTA és a Magyar Kodály Társaság zenei szervezetek tagjaként – gyakran fellép   múzeumi koncerteken, a Kodály évfordulók megemlékezésein. A női kar évente több alkalommal önálló koncertet is ad, részt vesz más kórusokkal kórustalálkozókon, ünnepi alkalmakon templomokban, koncerttermekben és kiállítás megnyitókon.

Hazai fellépésein kívül négy alkalommal jártak koncertkörúton Olaszországban – első alkalommal 1998-ban énekeltek a római Szent Péter téren II. János Pál pápa audienciáján, majd CD felvételt készítettek a Vatikáni Rádióban. 2002-ben Perugiában, 2005-ben Rómában és 2011-ben Észak-Olaszországban jártak a magyar kóruskultúra autentikus képviselőjeként. Ezenkívül 2006-ban Belgium, majd 2008-ban Németország több városában D.Cosaert kortárs belga szerző Requiemjének ősbemutatóját tartották helyi zenészek kíséretével. 2010-ben Erdélyben, 2012-ben Felvidéken, 2014-ben pedig a Vajdaságban határon túli magyar kórusokkal adtak nagy sikerű hangversenyeket.

A Kodály kórus 1995. óta repertoárját folyamatosan bővítette, feladatának tekinti Kodály és Bartók művein kívül kortárs magyar és külföldi szerzők műveinek bemutatását. Ezenkívül ifjúsági kórusok, fiatal karvezetők és szólisták munkáját, fejlődését is támogatják. Közel tíz éve a kórus állandó szólistája Breinich Beáta, a Pécsi Egyetem Művészeti Karán végzett énekművész valamint Herencsár Viktória Liszt Ferenc - és Magyar Örökségdíjas cimbalomművész.

B. Horváth Andrea szerkesztésében 2000-ben "Egy mindenkiért, mindenki egyért" címmel Emlékkönyvet jelentettek meg az egykori tanítványok és tanártársak megemlékezéseivel. 2002-ben ennek folytatásaként emlék CD-t adtak ki "...annyi áldás szálljon..:" címmel Andor Ilona által a 60-as, 70-es években vezényelt legszebb Kodály és Bartók művek rádiós felvételeiből.

2004-ben, Andor Ilona 100 éves születésnapja tiszteletére tartott koncert anyagát „Köszöntő” címmel 2006-ban CD-n is megjelentették. 2011-ben a kórus fennállásának 15 éves jubileuma alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban elhangzott hangversenyről DVD felvétel is készült. 2013-ban XX. századi magyar szerzők ritkán hallott műveiből tartott nyilvános koncertről „Énekszó, Zeneszó” címmel CD felvételt jelentettek meg.

 Kórus és karnagya 1995-ös megalakulásuktól kezdve a KÓTA, a szolnoki Nemzetközi Kodály Fesztivál, a Tamás Alajos Alapítvány, a Bárdos Zenei Hetek, Magyar Kodály Társaság és más zenei szervezetek, kórustalálkozók elismerő okleveleiben részesült.

 A Kodály Kórus karnagya, B. Horváth Andrea, a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 33 évig, mint vezető pedagógus tanított. A Kodály Kórussal végzett munkájáért a KÓTA számos elismerő oklevele mellett 2008-ban a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét kapta, melyben nemcsak itthoni iskolai, hanem az olaszországi Kodály szemináriumokon tartott több, mint 37 éves tevékenységét is elismerték. A Kodály módszerről szóló előadásairól, „ A „szó-mi”-tól a klasszikusokig” című magyarul és olasz nyelven írt könyvéről mindkét ország sajtójában és a médiában méltató híradások és felvételek jelentek meg.

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb eseményeinkről, híreinkről.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeinken.

  • Telefon: +36/1/225-3713

Kövessen minket!

Kövessen minket a közösségi hálózaton.
Ön itt van: Főoldal Jubileumi koncert és emlékalbum-bemutató