Következő programjaink

Karnagyok Országos Találkozójára hívjuk, várjuk a kórusvezetőket (valamint énekeseiket, kórustitkáraikat és minden más érdeklődőt is) 2023. szeptember 22-24. között Kecskemétre!
Mindennapos feladatok, pénzügyi tervezés – pályázatok, utánpótlás, ifjúsági kórusélet, repertoár frissítés, versenyek és minősítések, a klasszikuson túlmutató előadások – csak hogy párat említsünk a szakmai hétvége programjaiból. Kerekasztal-beszélgetésekkel és énekléssel is készülünk, valamint a három nap alatt különböző koncertekkel is várjuk a közönséget: hallhatjuk majd az Aurin Kóruscsaládot, kipróbálhatjuk magunkat a Blattnight programján, illetve pénteken velünk lesz a Four Fathers énekegyüttes és a Song Factory Budapest.

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 20. szerda, az early bird bérletek szeptember 10-ig elérhetőek!
Részletes program, jelentkezési lap és jegyvásárlás: ide kattintva!

 

Beszámoló korábbi programjainkról

XXIX. Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek
Nagy érdeklődés mellett zajlottak le a szakmai programok és a koncertek 2023. április 14-16. között! Idén Sopronban várta a kollégákat a háromnapos rendezvény, melyen az előadások mellett interaktív tanári műhelyen és számos izgalmas bemutató órán is részt vehettek az jelenlévők.

Középiskolai Kórusok Budapesti Központi Éneklő Ifjúság Minősítő Hangversenye
Április 1-jén rendeztük meg ezt a kórustalálkozót a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. A magas színvonalú eseményen 10 kórus vett részt,  közel 500 fiatal énekelt. A  kórusok egymást is meghallgatták, így gyönyörködhettek társaik éneklésében, megismerkedhettek új kórusművekkel. A hangverseny elején és végén, az Éneklő Ifjúság eredeti elgondolását követve, közös éneklés szerepelt, mely felemelő élményt nyújtott mindenki számára.

XIX. Magyar Karvezető Konferencia
Március 25-én került sor idei szakmai napunkra a Zeneakadémia Kupolatermében. Nagy hagyományú eseményünk ez, mely az utóbbi években egyre népszerűbb lett gyakorlatias témái, a résztvevő kollégáknak nyújtott konkrét szakmai tartalom okán. Idei címünk: Ismeretlen ismerősök – Zeneszerzők, kórusművek a XX. század első feléből. A téma legjobb ismerői tartottak hasznos tanácsokban és sok-sok közös éneklésben gazdag előadásokat, melyeket a résztvevő karnagyok, énektanárok a mindennapokban is azonnal használhatnak munkájuk során. A nap végén záró minikoncertet adott a Pataky Nőikar. Az egyes előadások rövid leírásai ide kattintva olvashatóak el képgaléria formájában, az eseményen készült fotók pedig itt találhatóak.

29. Hajnal Akar Lenni… (HAL) Kárpát-medencei népdaléneklési verseny
Március 4-én Kolozsváron rendeztük meg a Kallós Zoltán Alapítvánnyal közösen a népszerű verseny elődöntőjét, majd döntőjét.
Az eseményen a helyi, területi, országos versenyek, KÓTA Aranypáva minősítők dobogósai, legjobbjai kapnak lehetőséget a tájegységi, majd a központi elődöntőkben, majd a döntőben a szakmai megmérettetésre. A HAL gálákon szereplő győztesek, díjazottak kiemelkedő követei a magyar népzenének, meghatározók Felszállott a páva versenyeken, a népdal élményszerű átadásában, a fiatalok sikeres megszólításában, a népzeneoktatásban, a hagyományok 21. századi éltetésében. A részletes eredmény ide kattintva érhető el.

Kodály Zoltán IX. Magyar Kórusverseny
A versenyen 11 kategóriában 31 énekkar, összesen 1436 kórusénekes lépett dobogóra. A zsűri a műsor összeállítása, a kórushangzás, a művészi kifejezés, az intonáció, a kottahűség és a stílushűség alapján alakította pontjait, ami alapján vasárnap délutánra összeállt azoknak a kórusoknak a névsora, amelyek a nagydíjért folyó versenyen indulhattak.
A teljes eredménylista ide kattintva tölthető le. A nyitókoncert képei; az első, második és harmadik versenynap, valamint a díjkiosztó ünnepség képei a linkre kattintva tekinthetőek meg. A fotókat ezúton is köszönjük Thaler Tamásnak. A műsorfüzet online változata ide kattintva tölthető le.

Ünnepi Hangverseny a Mátyás-templomban
2022. október 23-án hangversenyt rendezett a KÓTA a budavári Mátyás-templomban nemzeti ünnepünk tiszteletére. Immár három évtizedes hagyományunkhoz híven idén is különböző énekkarokat, valamint a népzene egy képviselőjét kértük fel, hogy vegyenek részt a méltó megemlékezésen. Ebben az évben a debreceni Canticum Novum Kamarakórus (karnagy: Török Ágnes), a Kecskeméti Énekes Kör (karnagy: Erdei Péter) és a Marczibányi téri Kodály Iskola Gyermekkara (karnagyok: Őri Csilla, Uhereczky Eszter), valamint Kaczor Dorottya lépett fel. Ünnepi beszédet mondott Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, a KÓTA elnökségi tagja. A koncertről – melynek műsora ide kattintva tekinthető meg – Thaler Tamás készített fotókat, melyek ebben a galériában tekinthetők meg.

Szakmai fórum fiatal kollégákkal
2022. szeptember 23-25. között közel 20 fiatal karnagyot hívott meg a KÓTA egy háromnapos közös gondolkodásra, “Merre tovább, kórusélet?” címmel. Elengedhetetlennek tartom, hogy az utánunk következő generációkkal közösen gondolkodva alakítsuk ki kóruséletünk jövőjét. Szeretnénk megismerni az ötleteiket, és lehetőséget biztosítani számukra az aktív részvételre Szövetségünk munkájában.” – mondta az eseményről Kocsis-Holper Zoltán, a KÓTA elnöke.

Közös éneklés a Szélkiáltóval
A “Hangról hangra… Énekel az iskola” program részeként, a KÓTA szervezésében valósult meg a Szélkiáltó Együttes 10 állomásos turnéja, melynek utolsó állomásához érkeztünk október 5-én. A Csokonai Vitéz Mihály-díjjal és Magyar Örökség Díjjal kitüntetett, prof. dr. Lakner Tamás DLA, Liszt Ferenc-díjas karnagy nevével is fémjelzett Szélkiáltó Együttes volt a Szövetség partnere ezen az ország számos pontján nagy sikerrel megjelenő eseményen. A koncertekre kiválasztott dalok (melyek közül egy – a Boldogság-dal – kifejezetten erre a programra íródott) a magyar nemzeti, zenei kulturális örökségünk énekein keresztül erősítik a fiatalokban a közösségi alkotás, teremtés és együvé tartozás érzetét. További élménybeszámolók olvashatók a képekre kattintva ebben a fotóalbumban, a gödöllői állomásról készült kis videó pedig ide kattintva tekinthető meg.

Folytatódó továbbképzési program
A tavalyi nagy sikerű első alkalom után 2022. október 7-15. között ismét megszerveztük 30 órás akkreditált tanfolyamunkat „ÉLETET AZ ÉNEKBE!” Gyakorlat – orientált komplex továbbképzés ének-zene tantárgyat tanítók számára címmel. A folyamatosan felmerülő igényekre való tekintettel meghirdetett képzés ének-zene tárgyat tanítóknak szól, és idén is hamar beteltek a helyek. A program legfőbb eleme a szakmódszertani ismeretek frissítése és gazdagítása, korszerű megoldások bemutatásával. Fontos szerepet kap továbbá a karvezetői és énektanári hivatásban való megerősítés is, hiszen a tantárgy – túlmutatva önmagán – a harmonikus és tevékeny személyiség kialakításában is komoly segítséget nyújt, ezáltal társadalmilag is hasznos.

 

9+1 ok, amiért érdemes énekelni

Támogatónk, az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága kérésére a fenti címmel összeállítottunk egy rövid összefoglalót, mely az éneklés egyénre és közösségre gyakorolt jótékony testi és lelki hatásait foglalja össze.  Az itt látható változat mellett egy bővebbet is készítettünk, melyben számos további link is található az egyes témák bővebb megismeréséhez. Használja mindenki egészséggel!

A KÓTA legfrissebb kórushírei