Együtteseink élete a karantén idején

A KÓTA azon dolgozik, hogy a korlátozások megszűnése után mielőbb visszatérhessenek rendezvényeink és programjaink a megszokott módon, természetesen közben ügyelve egymás biztonságára. Addig is szeretnénk segítséget nyújtani tagjainknak ahhoz, hogy kérdéseiket és meglátásaikat velünk megoszthassák, hogy jó ötletekkel és tapasztalatokkal egymást segíthessük. A leveleket a kota@kota.hu címre várjuk (tárgy: online kórus).

Míg a korábbi próbarend helyreállhat, mutatunk pár lehetséges megoldást! Karnagyaink országszerte kísérleteznek azzal, milyen módszerrel tudják áthidalni kórusaikkal a kényszerű távollétet. Tapasztalataikról, dilemmáikról szólnak az alábbi írások, melyek elé Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz és a Vass Lajos Kamarakórus karnagya írt bevezetést.

A kórusok igazi kreatív közösségek. Hogy mennyire így van, azt a kialakult helyzet csak még jobban alátámasztotta.

Közösségként érdeklődünk egymás felől; segítünk, ahol szükség van rá; zenéinkkel ápoljuk közönségünk lelkét is; művészettel igyekszünk szépséget csempészni az otthonokba régi és új felvételekkel, újszerű ötletekkel. A közösség-mivolt kiderül abból is, hogy hiányzunk egymásnak, hiányoznak a közös éneklések, az együtt lélegzések, a tanácsok, baráti beszélgetések. Közösség, és mint olyan, szüksége van a személyes együttlétre és alkalmakra.

Kreatív, mert egy váratlanul kialakult helyzet új utakat és ötleteket szült, amivel közösségeinket fenntarthatjuk: egymással a digitális térben “találkozhatunk”; “szobaénekléseket” vágunk össze virtuális kórussá; régi, soha nem látott felvételekkel szórakoztatjuk a ránk kíváncsiakat; online tanítunk és tervezünk.

A járványügyi óvintézkedések következtében a kórusélet egy varázsütésre leállt. Kórusvezetőként és karnagyként olyan döntéseket kellett meghoznunk, amire – valljuk be – sosem gondoltuk, hogy szükséges lesz. Vannak kórusok, akik a biztonságos folytatásig kényszerűen szüneteltetik mindennemű zenei működésüket, felhasználva ezt arra, hogy energiát gyűjtsenek, feltöltődjenek, amit aztán a folytatáskor újult erővel kibontakoztathatnak. (Bevallom, magam is ebbe a csoportba tartozom.) Mások a digitális eszközöket hívták segítségül, hogy valamilyen módon találkozzanak. Sokan komoly munkaórákat és energiát fektettek abba, hogy “karanténvideót” gyártsanak, de arra is akad jó példa, hogy a közösség erejét kihasználva segítséget nyújtottak az arra rászorulóknak. A kreativitás itt is megmutatkozik, hiszen elképesztő változatosan reagált a magyar kórusélet erre az átmeneti helyzetre. Hogy ápolja a lelkeket és a közösségek kitartsanak a biztonságos folytatásig. Éppen ez a sokszínűség jellemez legjobban bennünket mindnyájunkat, a kórusvilág szereplőit.

Alig várjuk, hogy újra biztonságosan találkozhassunk a próbákon és énekelhessünk a magunk és mások örömére. Hogy ezt az átmeneti állapotot, ki hogyan vészeli át, arra jó példát adnak karnagy kollégáink írásai. Változatos, színes, mint maga a kórusélet. Olvassák/olvassátok szeretettel!

Koronavírus próba avagy „nincs lehetetlen csak tehetetlen”
B. Horváth Andrea, az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusának elnök-karnagya, a Magyar Kodály Társaság társelnöke

Újbuda Ezüstkar a karantén idején
Békés Gyöngyi, az Újbuda Ezüstkar vezetője, valamint Gyöngyné Sávai Margit, az Újbuda Ezüstkar tagja

Szétnyílik az olló
Besse Attila, a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola zenei tagozatának tanára, a Bárdos Lajos Gyermekkar vezetője

Digitális énekoktatás
Bolesza-Váradi Andrea, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára

70. évforduló a karanténban
Gerenday Ágnes, a Budapesti Lantos Kórus karnagya

Karantén módszer Kodály szellemében
Gráf Zsuzsanna, a Városmajori Gimnázium zenetagozatának tanára, az Angelica Leánykar Liszt-díjas karnagya

Kórusélet karanténban
Heltai-Duffek Ildikó, az Arte Semplice Kamarakórus karnagya

Így próbáltam tanítani a vészhelyzet idején…
Igaliné Büttner Hedvig, a budapesti Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola tanára, a Hunyadi Nagykórus karnagya

KarantÉnek Parti(sc)umban
Kovács Gábor, a szegedi Argenteus Hangműhely, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Vegyeskara és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskarának karnagya.

Karanténban a kórusaim!
Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy, a pécsi Bartók Béla Férfikar és a Pécsi Egyetemi Kórus vezetője

Kórus-szösszenet a karantén idején
Mihály Andrea szoprán, a budapesti Erkel Ferenc Vegyeskar tagja

A Lautitia Kóruscsalád így van együtt külön
Nemes József, a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola Lautitia Gyermekkara, a Lautitia Ifjúsági Vegyeskar és a Lautitia Kamarakórus karnagya

KARantén
Németh Zsuzsanna, a Budapesti Vándor Kórus karnagya

Tapasztalataim a tanterven kívüli digitális munkarendről
Opánszki Dávid, a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium tanára

Közösségépítés karantén idején
Sándor Bence, a váci Vox Humana Énekkar karnagya

Tapasztalatok
Sárközyné Pomázi Ágnes, a Tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskola ének-zene tanára

PAND’ELÍRIUM
Somogyváry Ákos, karnagy-zenetanár, a KÓTA Tanácsadó Testülete és az Erkel Ferenc Társaság elnöke

Az online ének-zene oktatás tanulságai
Szőnyiné Lobmayer Margit, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont felső tagozatos és gimnáziumi tanára

Vox Mirabilis – nem csak kórus
Zemlényi Katica, a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus karnagya