Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Soproni Kórusünnep

2019.07.06. ; 13:00 - 20:00

2019. július 6-án immár második alkalommal rendezik meg a Soproni Kórusünnepet. Az 5. Szólam nevű szakmai közösség szervezésében, a Pro Kultúra Sopron Nkft. együttműködésével megvalósuló eseményen összesen 14, osztrák és magyar kórus tölti meg énekhanggal a barokk belváros utcáit, a korokon és stílusokon átívelő produkciókat pedig családi és szakmai program is kiegészíti.

A Soproni Kórusünnep 2018-ban debütált a Soproni Ünnepi Hetek részeként, az első alkalommal mindjárt több mint félezren fakadtak dalra: kórustagok, turisták és egyszerű járókelők egyaránt. Az idei, második Kórusünnep még színesebb lesz: a reneszánsz régizenétől, a népdalokon, bordalokon, katonadalokon és a Sopron környéki németség dalain át egészen a popig és a gospelig szinte minden műfaj képviselteti magát. A magyarországi kórusok mellett idén az ausztriai Doborjánból (Raidingból) és Felsőpulyáról (Oberpullendorfból) is várnak együtteseket Sopronba.

A program 14 órakor, a Kecske-templomban, egyházzenei koncerttel kezdődik. Az egyházzene évszázadok óta meghatározója az egyetemes kultúrának, nem csoda tehát, hogy igen népszerű az énekkarok körében is. A hangversenyen Bachtól egészen a kortárs magyar szerzők darabjaiig énekelnek a kórusok.

Az esemény megnyitóját 15.30-kor rendezik a Fő téren, ezzel pedig kezdetét veszi a kórusok kavalkádja a belvárosban. A Fő tér környéki utcasarkok, kis terek, szobortalapzatok néhány órára alkalmi pódiumokká válnak. Miközben a belváros szépségében gyönyörködik, a közönség hallhat népdalkört, békebeli férfidalárdákat, klasszikus és német nemzetiségi kórusokat is.

A családokat a Fő téren zenei témájú játszóház és kirakodóvásár is várja, ahol különleges kották és ajándéktárgyak is vásárolhatók. Akit pedig az érdekel, nehéz mesterség-e a kórusvezetés, az a Soproni Kórusünnepen bebocsátást nyer egy különleges – általában zárt – világba: A Kórus Spontánusz Kocsis-Holper Zoltán vezetésével egy délutánra megnyitja az Avizó! Karvezető kurzus kapuit a kíváncsiak előtt, akik a nyilvános foglalkozáson megtudhatják, milyen jelentősége van egy-egy kézmozdulatnak, és „hogyan varázsol” egy karnagy csodálatos zenei élményt egy kórusműből.

A Soproni Kórusünnep csúcspontja az esti szabadtéri koncert lesz a Fő téren, 19 órától, ahol minden fellépő kórus művészete legjavát mutatja be a népdaloktól a reneszánsz madrigálokon és a vidám bordalokon át egészen a gospelig és a dinamikus, dallamos kortárs kóruszenéig. A produkciók között pedig a közönség ismét dalra fakad majd, így a látogatók az énekkarokkal közösen élhetik át a közös éneklés egyedülálló élményét.

A Soproni Kórusünnepet az 5. Szólam szakmai közösség szervezi a Pro Kultúra Sopron Nkft együttműködésével, Sopron MJV Önkormányzatának támogatásával.

Details

Date:
2019.07.06.
Time:
13:00 - 20:00
Event Category:
Website:
http://korusunnep.hu/

Venue

Sopron

Organizer

5. Szólam szakmai közösség

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.