A KÓTA ajánlása – 2021. november 17.

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A COVID-19 járvány sajnos még mindig az életünk – és kóruséletünk – része. Erre tekintettel aktuálissá vált, hogy újra összefoglalást adjunk a jelenlegi jogszabályi helyzetről, valamint a kóruspróbák és koncertek biztonságos megtartásával kapcsolatos jó gyakorlatokról. Azt reméljük, hogy a közös muzsikálás iránti vágy mindenkiben kellő felelősséggel együtt van jelen.

Rendkívül fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a jelen helyzetben minden kórus maga tudja a saját körülményeinek ismeretében kialakítani azokat a közös elveket, szabályokat, melyeket betartva a közösség folytathatja a munkát. Mindenképpen figyelembe kell venni az együttes létszámát, a próbaterem méreteit és szellőztethetőségét, a tagok védettségének, beoltottságának arányát is. Emellett természetesen fontos, hogy az énekkarok is tartsák be a mindenkori hatósági járványügyi előírásokat. Nincsenek teljes biztonságot garantáló megoldások sajnos: a kórusvezetőknek és kórustagoknak egyéni felelős döntést kell hozniuk a hatályos szabályok alapján, valamint saját, egyedi helyzetüket mérlegelve.

Ajánlásaink

  • A legfontosabb: aki beteg, vagy a legkisebb tüneteket észleli magán, maradjon otthon!
  • Az elővigyázatosság jegyében érdemes nagyobb távolságot tartani az énekeseink között. Az aktuálisan érvényes járványügyi védekezés értelmében 2 méteres távolságot tartsunk minden irányban, használjuk a sakktáblaszerű beülést, hogy ezáltal az éneklés irányába még nagyobb távolságot biztosítsunk. 
  • Bármelyik módot is tudjuk választani a próba tartásához, a maszkhasználat senki számára nem tiltható meg.
  • Tartsunk minél rövidebb (kb. 15-25 perces) próbaszakaszokat, minél nagyobb alapterületű, minél nagyobb belmagasságú teremben, és utána szellőztessük át a termet (kb. 10 perc)!
  • Tartsuk a próbákat adott esetben minél kisebb csoportokban.
  • Mindenkinek saját kottája és kottapultja, mappája legyen, azt egymás között ne cserélgessük!
  • A székeket és egyéb eszközöket fertőtlenítsük használat előtt és után!
  • Rendszeresen mossuk és fertőtlenítsük a kezünket!
  • Óvjuk a kockázati csoportokba tartozó tagokat! Amennyiben lehetséges, az otthon maradókat is vonjuk be valamilyen módon a próbákba (online közvetítés, amelyet otthonról is lehet követni, vagy a próbákon készítsünk felvételeket, amellyel ők is tudnak gyakorolni otthon, stb…)

Jogszabályi háttér

A pillanatnyilag hatályos 484/2020. Korm. rendelet alapján egyéb rendezvényen zárt térben csak védettségi okmánnyal rendelkezők tartózkodhatnak (kártya és applikáció egyenértékű, meglétének ellenőrzése pedig a próba szervezőjének, valamint a próbát befogadó intézmény vezetőjének felelőssége). A mi értelmezésünk alapján a kóruspróbák egyéb rendezvénynek minősülnek (az 5. – 7. § szól a rendezvényekre vonatkozó intézkedésekről, egyéb rendezvényekről a 6/C. § rendelkezik).

Koncertek szervezése esetén alaposan tanulmányozzuk át a hatályos (!) 484/2020. Korm. rendelet kulturális eseményekre vonatkozó passzusait, ugyanis erre más szabályozások érvényesek (elsősorban a 6. §). A rendelet 24. § a) pontjának értelmében kulturális esemény a személyes művészi teljesítményt igénylő vagy kulturális szolgáltatást nyújtó, közönség jelenlétében zajló nyilvános rendezvény.)

Bízva abban, hogy mihamarabb túl leszünk ezen a nehéz időszakon, mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánunk!