Együtteseink élete a karantén idején

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A KÓTA azon dolgozik, hogy a korlátozások megszűnése után mielőbb visszatérhessenek rendezvényeink és programjaink a megszokott módon, természetesen közben ügyelve egymás biztonságára. Addig is szeretnénk segítséget nyújtani tagjainknak ahhoz, hogy kérdéseiket és meglátásaikat velünk megoszthassák, hogy jó ötletekkel és tapasztalatokkal egymást segíthessük. A leveleket a kota@kota.hu címre várjuk (tárgy: online kórus).

Míg a korábbi próbarend helyreállhat, mutatunk pár lehetséges megoldást! Karnagyaink országszerte kísérleteznek azzal, milyen módszerrel tudják áthidalni kórusaikkal a kényszerű távollétet. Tapasztalataikról, dilemmáikról szólnak az alábbi írások, melyek elé Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz és a Vass Lajos Kamarakórus karnagya írt bevezetést.

A kórusok igazi kreatív közösségek. Hogy mennyire így van, azt a kialakult helyzet csak még jobban alátámasztotta.

Közösségként érdeklődünk egymás felől; segítünk, ahol szükség van rá; zenéinkkel ápoljuk közönségünk lelkét is; művészettel igyekszünk szépséget csempészni az otthonokba régi és új felvételekkel, újszerű ötletekkel. A közösség-mivolt kiderül abból is, hogy hiányzunk egymásnak, hiányoznak a közös éneklések, az együtt lélegzések, a tanácsok, baráti beszélgetések. Közösség, és mint olyan, szüksége van a személyes együttlétre és alkalmakra.

Kreatív, mert egy váratlanul kialakult helyzet új utakat és ötleteket szült, amivel közösségeinket fenntarthatjuk: egymással a digitális térben “találkozhatunk”; “szobaénekléseket” vágunk össze virtuális kórussá; régi, soha nem látott felvételekkel szórakoztatjuk a ránk kíváncsiakat; online tanítunk és tervezünk.

A járványügyi óvintézkedések következtében a kórusélet egy varázsütésre leállt. Kórusvezetőként és karnagyként olyan döntéseket kellett meghoznunk, amire – valljuk be – sosem gondoltuk, hogy szükséges lesz. Vannak kórusok, akik a biztonságos folytatásig kényszerűen szüneteltetik mindennemű zenei működésüket, felhasználva ezt arra, hogy energiát gyűjtsenek, feltöltődjenek, amit aztán a folytatáskor újult erővel kibontakoztathatnak. (Bevallom, magam is ebbe a csoportba tartozom.) Mások a digitális eszközöket hívták segítségül, hogy valamilyen módon találkozzanak. Sokan komoly munkaórákat és energiát fektettek abba, hogy “karanténvideót” gyártsanak, de arra is akad jó példa, hogy a közösség erejét kihasználva segítséget nyújtottak az arra rászorulóknak. A kreativitás itt is megmutatkozik, hiszen elképesztő változatosan reagált a magyar kórusélet erre az átmeneti helyzetre. Hogy ápolja a lelkeket és a közösségek kitartsanak a biztonságos folytatásig. Éppen ez a sokszínűség jellemez legjobban bennünket mindnyájunkat, a kórusvilág szereplőit.

Alig várjuk, hogy újra biztonságosan találkozhassunk a próbákon és énekelhessünk a magunk és mások örömére. Hogy ezt az átmeneti állapotot, ki hogyan vészeli át, arra jó példát adnak karnagy kollégáink írásai. Változatos, színes, mint maga a kórusélet. Olvassák/olvassátok szeretettel!

Koronavírus próba avagy „nincs lehetetlen csak tehetetlen”
B. Horváth Andrea, az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusának elnök-karnagya, a Magyar Kodály Társaság társelnöke

Újbuda Ezüstkar a karantén idején
Békés Gyöngyi, az Újbuda Ezüstkar vezetője, valamint Gyöngyné Sávai Margit, az Újbuda Ezüstkar tagja

Szétnyílik az olló
Besse Attila, a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola zenei tagozatának tanára, a Bárdos Lajos Gyermekkar vezetője

Digitális énekoktatás
Bolesza-Váradi Andrea, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára

70. évforduló a karanténban
Gerenday Ágnes, a Budapesti Lantos Kórus karnagya

Karantén módszer Kodály szellemében
Gráf Zsuzsanna, a Városmajori Gimnázium zenetagozatának tanára, az Angelica Leánykar Liszt-díjas karnagya

Kórusélet karanténban
Heltai-Duffek Ildikó, az Arte Semplice Kamarakórus karnagya

Így próbáltam tanítani a vészhelyzet idején…
Igaliné Büttner Hedvig, a budapesti Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola tanára, a Hunyadi Nagykórus karnagya

KarantÉnek Parti(sc)umban
Kovács Gábor, a szegedi Argenteus Hangműhely, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Vegyeskara és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskarának karnagya.

Karanténban a kórusaim!
Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy, a pécsi Bartók Béla Férfikar és a Pécsi Egyetemi Kórus vezetője

Kórus-szösszenet a karantén idején
Mihály Andrea szoprán, a budapesti Erkel Ferenc Vegyeskar tagja

A Lautitia Kóruscsalád így van együtt külön
Nemes József, a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola Lautitia Gyermekkara, a Lautitia Ifjúsági Vegyeskar és a Lautitia Kamarakórus karnagya

KARantén
Németh Zsuzsanna, a Budapesti Vándor Kórus karnagya

Tapasztalataim a tanterven kívüli digitális munkarendről
Opánszki Dávid, a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium tanára

Közösségépítés karantén idején
Sándor Bence, a váci Vox Humana Énekkar karnagya

Tapasztalatok
Sárközyné Pomázi Ágnes, a Tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskola ének-zene tanára

PAND’ELÍRIUM
Somogyváry Ákos, karnagy-zenetanár, a KÓTA Tanácsadó Testülete és az Erkel Ferenc Társaság elnöke

Az online ének-zene oktatás tanulságai
Szőnyiné Lobmayer Margit, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont felső tagozatos és gimnáziumi tanára

Vox Mirabilis – nem csak kórus
Zemlényi Katica, a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus karnagya