A KÓTA bemutatása

Kedves Barátaim!

Köszönöm mindnyájatoknak, hogy a 2012. szeptember 28-i KÓTA közgyűlésen az elnöki teendőkkel megbíztatok. Minden erőmmel, tudásommal, tapasztalatommal szeretném szolgálni közös ügyünket: a kórusok, zenekarok és népzenei együttesek érdekképviseletét, összefogását.Kérem, hogy legyünk tevékeny társak ebben a szép, ám gyakran nehéz munkában. Segítsen és erősítsen bennünket Kodály Zoltán gondolata:

„Ha ég a lélek tüze, mindig elérhető a művészi tökéletesség!”

Mindszenty Zsuzsánna

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA a legnagyobb múltra visszatekintő, a területet átfogó és reprezentáló szakmai egyesület. A Bartók Béla Szövetség (1948-1950) és a Kórusok Országos Tanácsának(1970-1990) jogutódjaként alakult 1990-ben. Kulturális és művelődési feladatokat ellátó szakmai szövetség; országos hatáskörű, a legnagyobb kórus- és népzenei adatbázissal rendelkező, szakmai minősítéseket kiadó szervezet, közhasznú társaság. A kultúráért felelős minisztérium szakmai tanácsadó szervezete.

Céljai, tevékenységei, szolgáltatásai:

– A magyar énekkari és népzenei kultúra ápolása, hagyományaink megmentése és továbbadása, a zenei műveltség emelése, kulturált szabadidős tevékenység segítése.
– A magyar öntevékeny zenei élet szakmai segítése, érdekvédelem.
– Programok koordinálása, információ nyújtása,
– Szakmai továbbképzés, művészeti oktatás, pedagógus továbbképzés.
– Hangversenyek, hazai és nemzetközi fesztiválok, versenyek szervezése.
– Ifjúsági énekkarok, felnőtt kórusok, népzenei együttesek minősítésének megszervezése, lebonyolítása.
– Hazai és külföldi cserekapcsolatok szervezése.
– Külföldi kapcsolatok ápolása a zene területén.
– Kiadványok (lap, CD, kazetta, könyv, videófelvételek) megjelentetése, terjesztése.