Következő programjaink

Örömmel hirdetjük meg ismét a jelentkezést a Magyar Kórusok (Hó)Napja rendezvénysorozatra! Ebben az évben ünnepeljük Kodály Zoltán születésének 141. évfordulóját. Az idén is lehet csatlakozni az eseményhez hagyományos koncerttel és/vagy online formában is – egész decemberben! A részletes kiírás ide kattintva olvasható.

A felvételek beküldésének határideje 2023. november 13. Az élő koncertek regisztrációja november 30-ig lehetséges. Várjuk a jelentkezéseket a magyarkorusoknapja@gmail.com emailcímen!

 

Beszámoló korábbi programjainkról

Ünnepi Hangverseny a Mátyás-templomban
2023. október 23-án hangversenyt rendezett a KÓTA a budavári Mátyás-templomban nemzeti ünnepünk tiszteletére. Immár három évtizedes hagyományunkhoz híven idén is különböző énekkarokat, valamint a népzene egy képviselőjét kértük fel, hogy vegyenek részt a méltó megemlékezésen. Ebben az évben a Pannonia Sacra Gyermekkar (karnagy: Blazsek Andrea), a Leövey Klára Gimnázium Kórusa (karnagy: Füredyné Gróf Gizella) és az Amadeus Kórus (karnagy: Réger Monika), valamint Buglyó Petra Éva népdalénekes lépett fel. A megjelenteket Dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy, a KÓTA társelnöke köszöntötte. A koncertről – melynek műsora ide kattintva tekinthető meg – Thaler Tamás készített fotókat, melyek ebben a galériában láthatóak.

Karnagyok Országos Találkozója
Szeptember 22-24. között zajlott konferenciánk a hagyományteremtés szándékával, ezúttal a Kecskeméti Katona József Könyvtárban, ahol a kóruséneklés szakemberei és lelkes hívei töltötték a hétvégét az iskolai, ifjúsági és felnőtt énekkarokat érintő legfontosabb kérdéseken együtt gondolkodva. A kezdeményezés célja egy olyan fórum életre hívása volt, amelyen az iskolai, ifjúsági és felnőtt énekkarokat érintő legfontosabb kérdéseket vitathatták meg a résztvevők.

Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor
A népzenei együttesek és előadók számára a 2023. július 30. és augusztus 6. közt Örkényben megrendezett Csutorás Tábor jelentette a nyár fénypontját. A tábor már 1985 óta találkozási pont, ahol hivatásos zenészek, táncosok, népművelők, adatközlők, népművészek és a tanulni vágyók új csoportjai – országhatáron innen és túl – teremtenek évről évre életre szóló élményt. Idén például Győztesek Éneke címmel a 29. Hajnal akar lenni – HAL Kárpát-medencei Népdalverseny győztesei, ARANYPÁVA minősítettjei is felléptek a Csutorás Tehetségprogram részeseiként.

Dalvölgy
A nyár legnagyobb kóruseseménye a veszprémi Dalvölgy volt 2023. június 1-4. között, a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb kórusrendezvénye, melynek előkészítésében szövetségünk szakmai partnerként vett részt, a résztvevők közt pedig számos tagunk is színpadra lépett a változatos műhelybemutatók sorában. Gazdag program várta a több mint 60 kórus 1200 énekesét és karnagyait: szakmai beszélgetések, előadások kiváló szakemberekkel, műhelymunka ősbemutatókkal fűszerezve az ország vezető karnagyai irányításával. A többórás koncertfolyamnak Veszprém legújabb művészeti központja, a Nemzeti Összetartozás Napján az önálló koncerteknek a Balaton-felvidék és a Bakony települései adtak otthont.

„Dallal élni jó!”
Május 12-én rendeztük meg az általános ének-zene tantervű iskolák kórusainak hangversenyét a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Dísztermében, ahol négy iskola kórusa mutatkozhatott be, és a saját műsorok bemutatása után még közös éneklésre is sor került.

Egyetemi Énekkarok Szakmai Találkozója
Ugyanezen a napon, május 12-én zajlott Egerben a már régóta tervezett felsőoktatási kórusnapunk. Itt is négy énekkar volt jelen: a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Énekkara, a vendéglátó Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kórusa, a Miskolci Egyetem Nőikara és a Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara. A fiatalok itt az egész napot közös műhelymunkával töltötték, mielőtt a fellépésre sor került volna.

XXIX. Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek
Nagy érdeklődés mellett zajlottak le a szakmai programok és a koncertek 2023. április 14-16. között! Idén Sopronban várta a kollégákat a háromnapos rendezvény, melyen az előadások mellett interaktív tanári műhelyen és számos izgalmas bemutató órán is részt vehettek az jelenlévők.

Középiskolai Kórusok Budapesti Központi Éneklő Ifjúság Minősítő Hangversenye
Április 1-jén rendeztük meg ezt a kórustalálkozót a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. A magas színvonalú eseményen 10 kórus vett részt,  közel 500 fiatal énekelt. A  kórusok egymást is meghallgatták, így gyönyörködhettek társaik éneklésében, megismerkedhettek új kórusművekkel. A hangverseny elején és végén, az Éneklő Ifjúság eredeti elgondolását követve, közös éneklés szerepelt, mely felemelő élményt nyújtott mindenki számára.

XIX. Magyar Karvezető Konferencia
Március 25-én került sor idei szakmai napunkra a Zeneakadémia Kupolatermében. Nagy hagyományú eseményünk ez, mely az utóbbi években egyre népszerűbb lett gyakorlatias témái, a résztvevő kollégáknak nyújtott konkrét szakmai tartalom okán. Idei címünk: Ismeretlen ismerősök – Zeneszerzők, kórusművek a XX. század első feléből. A téma legjobb ismerői tartottak hasznos tanácsokban és sok-sok közös éneklésben gazdag előadásokat, melyeket a résztvevő karnagyok, énektanárok a mindennapokban is azonnal használhatnak munkájuk során. A nap végén záró minikoncertet adott a Pataky Nőikar. Az egyes előadások rövid leírásai ide kattintva olvashatóak el képgaléria formájában, az eseményen készült fotók pedig itt találhatóak.

29. Hajnal Akar Lenni… (HAL) Kárpát-medencei népdaléneklési verseny
Március 4-én Kolozsváron rendeztük meg a Kallós Zoltán Alapítvánnyal közösen a népszerű verseny elődöntőjét, majd döntőjét.
Az eseményen a helyi, területi, országos versenyek, KÓTA Aranypáva minősítők dobogósai, legjobbjai kapnak lehetőséget a tájegységi, majd a központi elődöntőkben, majd a döntőben a szakmai megmérettetésre. A HAL gálákon szereplő győztesek, díjazottak kiemelkedő követei a magyar népzenének, meghatározók Felszállott a páva versenyeken, a népdal élményszerű átadásában, a fiatalok sikeres megszólításában, a népzeneoktatásban, a hagyományok 21. századi éltetésében. A részletes eredmény ide kattintva érhető el.

Kodály Zoltán IX. Magyar Kórusverseny
A versenyen 11 kategóriában 31 énekkar, összesen 1436 kórusénekes lépett dobogóra. A zsűri a műsor összeállítása, a kórushangzás, a művészi kifejezés, az intonáció, a kottahűség és a stílushűség alapján alakította pontjait, ami alapján vasárnap délutánra összeállt azoknak a kórusoknak a névsora, amelyek a nagydíjért folyó versenyen indulhattak.
A teljes eredménylista ide kattintva tölthető le. A nyitókoncert képei; az első, második és harmadik versenynap, valamint a díjkiosztó ünnepség képei a linkre kattintva tekinthetőek meg. A fotókat ezúton is köszönjük Thaler Tamásnak. A műsorfüzet online változata ide kattintva tölthető le.

 

9+1 ok, amiért érdemes énekelni

Támogatónk, az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága kérésére a fenti címmel összeállítottunk egy rövid összefoglalót, mely az éneklés egyénre és közösségre gyakorolt jótékony testi és lelki hatásait foglalja össze.  Az itt látható változat mellett egy bővebbet is készítettünk, melyben számos további link is található az egyes témák bővebb megismeréséhez. Használja mindenki egészséggel!

A KÓTA legfrissebb kórushírei