Beszámoló korábbi programjainkról

Kodály Zoltán IX. Magyar Kórusverseny
A versenyen 11 kategóriában 31 énekkar, összesen 1436 kórusénekes lépett dobogóra. A zsűri a műsor összeállítása, a kórushangzás, a művészi kifejezés, az intonáció, a kottahűség és a stílushűség alapján alakította pontjait, ami alapján vasárnap délutánra összeállt azoknak a kórusoknak a névsora, amelyek a nagydíjért folyó versenyen indulhattak. A zsűri, élve a versenyszabályzat nyújtotta lehetőségekkel, végül az alábbi hat együttest hívta meg, hogy bemutassa műsorát:
Amadeus Kórus – Budapest (karnagy: Réger Monika)
Bartók Béla Leánykar – Pécs (Rózsa Bernadett)
Bartók Béla Nőikar – Szeged (karnagy: Valkai Dávid)
Óbudai Árpád Gimnázium Nagykórus – Budapest (karnagy: Kúnné Kocsis Erzsébet)
Pax et Bonum Kamarakórus – Budapest (karnagy: Kiss Boldizsár)
Sol Oriens – Debrecen (karnagy: Mike Ádám)
A 2022-es nagydíjat végül a Pax et Bonum Kamarakórus nyerte. A versenyzők az arany, ezüst vagy bronz diplomán kívül különdíjakban részesülhettek, például a kortárs vagy éppen az egyházi művek kiváló előadásáért. Kiemelkedő versenyteljesítményért koncertmeghívásra is érkezett felajánlás. A két karnagyi különdíjat Igaliné Büttner Hedvig és Réger Monika nyerte el. A teljes eredménylista ide kattintva tölthető le. A nyitókoncert képei; az első, második és harmadik versenynap, valamint a díjkiosztó ünnepség képei a linkre kattintva tekinthetőek meg. A fotókat ezúton is köszönjük Thaler Tamásnak. A műsorfüzet online változata ide kattintva tölthető le.

Ünnepi Hangverseny a Mátyás-templomban
2022. október 23-án hangversenyt rendezett a KÓTA a budavári Mátyás-templomban nemzeti ünnepünk tiszteletére. Immár három évtizedes hagyományunkhoz híven idén is különböző énekkarokat, valamint a népzene egy képviselőjét kértük fel, hogy vegyenek részt a méltó megemlékezésen. Ebben az évben a debreceni Canticum Novum Kamarakórus (karnagy: Török Ágnes), a Kecskeméti Énekes Kör (karnagy: Erdei Péter) és a Marczibányi téri Kodály Iskola Gyermekkara (karnagyok: Őri Csilla, Uhereczky Eszter), valamint Kaczor Dorottya lépett fel. Ünnepi beszédet mondott Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, a KÓTA elnökségi tagja. A koncertről – melynek műsora ide kattintva tekinthető meg – Thaler Tamás készített fotókat, melyek ebben a galériában tekinthetők meg.

Szakmai fórum fiatal kollégákkal
2022. szeptember 23-25. között közel 20 fiatal karnagyot hívott meg a KÓTA egy háromnapos közös gondolkodásra, “Merre tovább, kórusélet?” címmel. Elengedhetetlennek tartom, hogy az utánunk következő generációkkal közösen gondolkodva alakítsuk ki kóruséletünk jövőjét. Szeretnénk megismerni az ötleteiket, és lehetőséget biztosítani számukra az aktív részvételre Szövetségünk munkájában.” – mondta az eseményről Kocsis-Holper Zoltán, a KÓTA elnöke.

Közös éneklés a Szélkiáltóval
A “Hangról hangra… Énekel az iskola” program részeként, a KÓTA szervezésében valósult meg a Szélkiáltó Együttes 10 állomásos turnéja, melynek utolsó állomásához érkeztünk október 5-én. A Csokonai Vitéz Mihály-díjjal és Magyar Örökség Díjjal kitüntetett, prof. dr. Lakner Tamás DLA, Liszt Ferenc-díjas karnagy nevével is fémjelzett Szélkiáltó Együttes volt a Szövetség partnere ezen az ország számos pontján nagy sikerrel megjelenő eseményen. A koncertekre kiválasztott dalok (melyek közül egy – a Boldogság-dal – kifejezetten erre a programra íródott) a magyar nemzeti, zenei kulturális örökségünk énekein keresztül erősítik a fiatalokban a közösségi alkotás, teremtés és együvé tartozás érzetét. További élménybeszámolók olvashatók a képekre kattintva ebben a fotóalbumban, a gödöllői állomásról készült kis videó pedig ide kattintva tekinthető meg.

Folytatódó továbbképzési program
A tavalyi nagy sikerű első alkalom után 2022. október 7-15. között ismét megszerveztük 30 órás akkreditált tanfolyamunkat „ÉLETET AZ ÉNEKBE!” Gyakorlat – orientált komplex továbbképzés ének-zene tantárgyat tanítók számára címmel. A folyamatosan felmerülő igényekre való tekintettel meghirdetett képzés ének-zene tárgyat tanítóknak szól, és idén is hamar beteltek a helyek. A program legfőbb eleme a szakmódszertani ismeretek frissítése és gazdagítása, korszerű megoldások bemutatásával. Fontos szerepet kap továbbá a karvezetői és énektanári hivatásban való megerősítés is, hiszen a tantárgy – túlmutatva önmagán – a harmonikus és tevékeny személyiség kialakításában is komoly segítséget nyújt, ezáltal társadalmilag is hasznos.